Медия без
политическа реклама

Здравното министерство опакова ваксини като подарък за Малдивите

Над един милион дози срещу ковид стават излишни за България и са с изтичащ срок на годност

15 Яну. 2023
Малдивските острови чакат доставка на ваксини от България по въздуха
https://modernitta.com/
Малдивските острови чакат доставка на ваксини от България по въздуха

България дарява ваксини сещу ковид-19 на Малдилвските острови в Индийския океан. От 02.08.2022 г. до началото на януари 2023 г. е изтекъл срокът на годност на 657 762 дози от ваксината Comirnaty и на 271 910 дози от ваксината Spikevax, съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

Към 30.06.2023 г. от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на годност на близо милион (956 146) дози от ваксината Comirnaty, на 15 780 дози от ваксината Spikevax и на 9420 дози от ваксината  Valneva.

През ноември 2022 г. е инициирана кореспонденция с Министерството на външните работи за проучване от дипломатическите представителства на Република България относно желанието на други държави да получат ваксини срещу ковид-19 чрез препродажба или дарение, и по-конкретно на ваксина Comirnaty и JCOVDEN. До момента единствено Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването, че Полша разполага с достатъчни количества на ваксини срещу ковид-19 и няма потребност от получаване на допълнителни количества.

Шри Лнака също няма нужда да им се изпращат ваксини от България, става ясно от нота на посолството на Шри Ланка във Варшава.

На 02.01.2023 г. по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС е било получено известие, че Република Малдиви е подала заявка да получи дарение от 30 000 дози от ваксината на Пфайзер - ВА.4-5 (със срок на годност 31 юли 2023 г.). Точка за получаване е Международно летище - Виена, допълва още здравният министър. Предстои уточнение на детайли по отношение на възможността за дарение, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната. В случай че тези условия са приемливи за Малдивите, дарението ще може да се реализира съобразно изпратените от Европейската комисия образци на двустранно и тристранно споразумение за дарение, които до настоящия момент са използвани и от България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата