Медия без
политическа реклама

СЗО предупреждава за продажби на фалшив Ozempic

22 Юни 2024
СЗО съобщи, че през октомври 2023 г. в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди Ozempic, а през декември 2023 г. - в САЩ.
СЗО съобщи, че през октомври 2023 г. в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди Ozempic, а през декември 2023 г. - в САЩ.

Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за фалшиви версии на лекарството за диабет тип 2 Ozempic (семаглутид) на Novo Nordisk. Поради голямото търсене на Ozempic, Wegovy (друг продукт със семаглутид за отслабване) и други подобни лекарства като Mounjaro (тирзепатид) на Eli Lilly, недостигът в световен мащаб е довел до появата на фалшиви продукти, пише БГНЕС.

СЗО съобщи, че през октомври 2023 г. в Бразилия и Обединеното кралство са открити фалшифицирани партиди Ozempic, а през декември 2023 г. - в САЩ. Това е първото официално известие във връзка с фалшификатите, но от 2022 г. насам има все повече съобщения за фалшиви продукти със семаглутид в световен мащаб. Тези фалшиви продукти могат да бъдат вредни, като потенциално могат да причинят здравословни усложнения от неправилни съставки и недекларирани допълнителни активни съставки като инсулин. СЗО съветва пациентите да избягват закупуването на семаглутид от непроверени източници, като например някои онлайн уебсайтове. По-рано тази година Американската агенция по храните и лекарствата предупреди Synthetix и US Chem Labs за продажба на неодобрени версии на GLP-1 терапии онлайн.

Помощник-генералният директор на СЗО по въпросите на достъпа до лекарства и здравни продукти д-р Юкико Накатани призова здравните специалисти, регулаторните органи и обществеността да бъдат наясно с тези фалшифицирани партиди и да съобщават на съответните органи за всички подозрителни лекарства.

Въпреки че не препоръчва употребата на семаглутид за лечение на диабет поради високата му цена, СЗО разработва насоки за потенциалната му употреба при лечение на затлъстяване като част от модел за комплексни грижи. През 2023 г. Ozempic генерира около 14 млрд. долара приходи, което представлява 41% от общите продажби на Novo Nordisk. Компанията увеличи цената на лекарството по-рано тази година, като четириседмична доставка вече струва 969 долара.

Novo Nordisk и Eli Lilly предприемат правни действия срещу неодобрените търговци. В деня на предупреждението на СЗО Eli Lilly обяви правни действия срещу медицински спа центрове, уелнес центрове и клиники, продаващи продукти, за които се твърди, че съдържат тирзепатид за козметично отслабване. Novo Nordisk води 12 съдебни дела, като по-рано тази година във Флорида е уредила две.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

оземпик, ozempic