Медия без
политическа реклама

Живот отвъд храната, или тъмната страна на манията по оземпик

Вълшебното лекарство за отслабване изглежда като революция срещу затлъстяването, но все още не е ясно на каква цена

18 Март 2023
Отслабването никога не е било толкова лесно...
Pexels
Отслабването никога не е било толкова лесно...

Забелязали ли сте, че изведнъж много ваши приятели започнаха да изглеждат по-добре - като своя вталена версия от "Инстаграм"? А чухте ли вече, че причината най-вероятно е оземпик? Казват, че всеки, който не говори за него, го взема. Шумотевицата е голяма и у нас, и по света, защото оземпик изглежда като Свещения Граал на диетите - вълшебно средство за отслабване, което не изисква желязна воля и непоносими жертви. Приветствано от лекарите като революция в борбата срещу затлъстяването и животоспасяваща терапия за диабетици, днес оземпик е не просто медицина, а символ на статут в обществото. Заради ефекта му да потиска апетита вече се говори, че с него идва нова ера в сложните ни отношения с храната - направо живот отвъд нея.

Като всяко "чудо" обаче и това си има тъмна страна. Много от лекарите, които препоръчват лекарството, се оказаха "спонсорирани" от компанията-производител. Те не споменават колко много неизвестни има около препаратите за отслабване, които даже не са тествани за това. Малко се говори и как, веднъж спряно лекарството, килограмите бързо се връщат. В същото време истеричното търсене доведе до тежък дефицит точно за хората, за които оземпик е най-важен - диабетиците.

Наред с всичко това има и по-генерални проблеми. Чудодейната инжекция ни връща в изходна позиция след години усилия да се наложи модата, че човек трябва да се чувства добре в тялото си, каквото и да е то. Това наглед суперлесно решение отклонява вниманието от основните причини за пандемията от затлъстяване - ултрапреработените храни, наблъсканите с пестициди и нитрати плодове и зеленчуци, вредните практики в животновъдството и т.н. Това не е и евтина терапия - у нас цената е сравнително поносима, но в САЩ например е 900 долара на месец.

 

По предназначение

 

Оземпик е едно от няколко лекарства с активна съставка семаглутид. Произвежда се от датската компания "Ново Нордиск" и е в употреба от 2017 г. То е от т.нар. GLP-1 рецепторни агонисти - клас неинсулинови лекарства за диабетици, които имитират естествения хормон GLP-1, наричан понякога хормон на отслабването.

За хора с диабет тип 2 оземпик помага на тялото да намали нивата на кръвната захар. Това, което интересува отслабващите е, че то изключва позивите за глад в мозъка, дори когато човек губи килограми. Освен това води до относително по-слабо предпочитание към храни с високо съдържание на мазнини.

Засега в характеристиките на оземпик не е разрешено да се ползва за отслабване. Същата активна съставка семаглутид, но в по-висока доза, вече се прилага като инжекция за отслабване под търговското име уегови (също на "Ново Нордиск"). Европейската агенция по лекарствата го одобри за употреба в началото на 2022 г., но уегови все още не се внася у нас, а и в Европа почти не се намира, тъй като огромното търсене изненада производителя.

На нашия пазар има и трета форма на семаглутид - на хапчета, с името рибелсус, които спасяват диабетиците при честите липси на оземпик.

 

Как е у нас

Оземпик се продава в България на цена от около 190-200 лв. за 4 дози, които стигат за един месец. Продава се с рецепта и би следвало да се изписва само при диабет тип 2. НЗОК го поема почти на 100% - пациентът доплаща около 2 лв., ако му е предписано от специалист.

В последните месеци доставките като в цял свят са неритмични, количествата - оскъдни и много диабетици са в чудо как да си го набавят. Оземпик ту влиза, ту излиза от списъка с лекарства, за които има забрана за износ и периодично МЗ договаря извънреден внос. Другата седмица например се чакат 27 650 опаковки.

Заместващите хапчета рибелсус в момента се откриват на цена от 200-230 лв. Те също се поемат от касата, но не всички аптеки ги предлагат с реимбурсация. Може да го купите на свободна продажба, като представите рецепта, обясняват на пациент от една аптека. Само че цената в този случай вече е 200-230 лв. от джоба на пациента, а и не всички понасят промяната.

 

Модерни времена

Казват, че от времето на виагра и ботокс в медицината не се е раждал такъв хит. Оземпик не е толкова ново лекарство, но популярността му буквално избухна миналата година. "В Лос Анджелис всички са суперкльощави в момента, даже и малцината, които не бяха. В Ню Йорк никой вече не яде по ресторантите, а спря и да пие", пише в един предълъг материал по темата "Ню Йорк Магазин". Илон Мъск е на уегови, Ким Кардашиян - вероятно на оземпик, макар че отрече с него да се е събрала в роклята на Мерилин Монро. Джими Кимъл го спомена на "Оскарите". Днес хаштагът оземпик е задминал 600 млн. клика в ТикТок и много клюки се въртят около това кой е и кой не е на оземпик, включително и в България. Цялата тази суматоха щеше да е забавна, ако не беше и малко опасна, защото промотира употребата на нещо ново и малко известно.

 

Неизвестност

В клинични изпитвания този клас лекарства показват значително намаляване на теглото при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, но в съчетание с диета и упражнения. Тези лекарства обаче са сравнително отскоро в масова употреба, поради което все още се знае твърде малко за тях. Още по-оскъдна е надеждната информация относно приложението им при хора без диабет и без затлъстяване, които просто искат да свалят някой и друг килограм - такива хора не са участвали в клиничните изпитвания, личи от кратката характеристика на продукта.

Друг проблем - това са лекарства, предназначени за продължителна употреба от хронично болни хора. Затова и когато приемът се спре, килограмите се връщат почти напълно в рамките на няколко месеца до една година. Заедно с това са се възстановили и старите нива на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. Задържане на ефекта се постига само със старомодните методи - намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност.

 

Нежелани реакции

В кратката характеристика на оземпик е посочено, че употребата му може да е свързана със стомашно-чревни нежелани реакции - гадене, повръщане, диария, запек. Това трябва да се има предвид при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като стомашните проблеми могат да причинят дехидратация и да влошат положението. В някои редки случаи се наблюдава остър панкреатит. При някои пациенти се развиват камъни в жлъчката. При пациенти, които ползват инсулин, е възможно да има повишен риск от хипогликемия. При пациенти с диабетна ретинопатия, лекувани с инсулин и семаглутид, е наблюдаван повишен риск от развитие на усложнения на диабетна ретинопатия. Това обаче са специфични случаи с комбинация от фактори, които се наблюдават рядко, а като цяло употребата на оземпик се счита за сравнително добре понасяна от пациентите и безопасна.

Най-често съобщаваните нежелани реакции в клинични изпитвания са стомашно-чревни нарушения, включително гадене (много чести), диария (много чести) и повръщане (чести). Тези реакции обикновено са слаби или умерени по тежест и с кратка продължителност, като възникват в началото на лечението. Съобщава се и за повишен сърдечен ритъм. 

Напоследък се говори за потенциалния риск от рак заради данни, че оземпик причинява тумори при гризачи. В кратката характеристика на продукта обаче пише, че предклиничните данни не показват особен риск за хората. В 2-годишни проучвания за канцерогенност при плъхове и мишки семаглутид причинява тиреоидни C-клетъчни тумори при клинично значими експозиции. Не са наблюдавани други тумори, свързани с лечението. Изтъква се, че гризачите са особено чувствителни към механизма на действие на тези вещества, докато при хора "значимостта е малка, но не може да се изключи напълно".

 

От първа ръка

В българските форуми най-честите оплаквания се покриват с общата картина:

- "Усещам постоянна сънливост, все се чувствам изморена, без енергия, а не работя. Също така постоянно ме боли коремът и имам диария";

- "Започнах да имам запек. Не ходя по 1-2 дни и ако ходя след 2 дни е трудно";

- "Чувствам се много странно. Нямам енергия, подут ми е стомахът, изобщо не ми се яде нищо, чак ми се гади. Не очаквах чак толкова да не ми се яде, аз по принцип съм с голям апетит";

- "Нямам апетит, но кръвната захар ми пада много. Става ми доста лошо, вие ми се свят, стъпвам в паници както се казва";

- "Смъкнала съм около 6 кг поради свръхнамаления прием на храна. Странични ефекти не забелязвам";

- "Пулсът ми е толкова учестен, че се будя нощем от него".

 

Бумеранг

Понеже всичко в социалните мрежи се развива мълниеносно, докато едни научат за чудодейния оземпик, други вече се връщат оттам. Някои ТикТок звезди твърдят, че са качили обратно двойно повече килограми, отколкото са свалили, защото пристъпите им на тъпчене са се влошили.

Друг страничен ефект, който вече получи своите 15 минути слава - т.нар. оземпишко лице (хаштагът #ozempicface има над 4,5 млн. клика до средата на февруари). Това е състаряването, което обикновено съпровожда всяко рязко отслабване, а сега предизвика коментари, че наред с огромната цена на терапията с оземпик, приложението му води до вторични разходи за козметични процедури и продукти като филъри и т.н. Въобще - неизбежността на поредната черна дупка за пари и самочувствие е налице, заключава една статия на "Индипендънт".

 

Диабетици срещу кифли

Оземпик се предписва на пациенти с диабет тип 2, но също и по предписание на ендокринолог на хора в преддиабетно състояние, а също и на хора с други заболявания, които е добре да свалят килограми. У нас обаче също има търсене, което няма общо с диабета. Има даже официално предлагана терапия в клиника с оземпик, която някои определят като предназначена за "богати и дебели" клиенти.

"Така ще е цялата година, колкото и да внесат, складовете го изнасят или го взимат без рецепти "отслабващи" недиабетици - неспасяемо е", коментират хора в една от големите "Фейсбук"-групи за диабетици. Там често се говори, че трябват връзки, че лекарството изтича към "Пайнер" и парламента, че непрекъснато липсват опаковки с необходимата дозировка, че от фирмата производител казали, че за Източна Европа ще има доставки, когато се построи нов завод и пр.


Всичко е пари

Привидно стихийната популярност на оземпик всъщност е добре режисирана кампания. Разследване на "Обзървър" отпреди няколко дни разкри, че лекари и организации, които усърдно хвалят лекарството в медиите и пред държавните институции, са получавали пари от компанията-производител, макар и всичко вероятно да е в рамките на правилата.

"Ново Нордиск" е платила 21,7 млн. британски лири (24,7 млн. евро) на организации и отделни лекари, които в някои случаи са промотирали оземпик без да разкрият зависимостта си от компанията, показва разследването. През 2019-2021 г. са извършени над 3500 плащания, които включват дарения, спонсорства, грантове и пр. Сред получателите са известни организации за борба със затлъстяването, университети, здравни фондове, лекарски практики.

Разкритията идват на фона на проверки в Обединеното кралство и в Австралия за нерегламентирани промоционални кампании, маскирани като уебинари за медици и за неразрешена реклама в социалните мрежи и от инфлуенсъри. Асоциацията на британската фармацевтична индустрия също обяви, че е поръчала одит на "Ново Нордиск".

Проверките обаче едва ли ще сложат край на суматохата, просто защото залогът е огромен. През 2022 г. продажбите на GLP-1 агонисти са скочили с 42%, като на тях се дължи 98% от растежа на "Ново Нордиск". Датската компания наскоро повиши двойно прогнозите си за пазара на лекарства за контрол на теглото, който се очаква да надхвърли 3,36 млрд. евро до 2025 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

оземпик, лекарства

Още по темата