Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще имаме достъп до здравното си досие и през телефона

За целта обаче е нужен електронен подпис

Илияна Кирилова
В бъдеще е планирано в мобилното приложение родителите да могат да виждат и данните от пациентското досие на децата си

Пациентите вече имат възможност да виждат данните в медицинското си досие и през мобилните си телефони. Днес министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" представиха мобилното приложение еЗдраве, което дава достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравна информационна система. То ще може да се ползва обаче само от тези, които притежават електронен подпис (КЕП).

На адрес www.my.his.bg всеки, който разполага с подобен е-подпис, може да види медицинското си досие. Ако искаме да го ползваме и през телефона си, то следва да изтеглим съответното приложение от App Store и Google Play, след което да го сдвоим с уеб досието, отворено на компютър, обясни Борис Костадинов от "Информационно обслужване". "Трябва изберете опцията "Управление на устройства", да въведете ново устройство (въпросното мобилно приложение - бел. ред.), появява се QR код, избира се регистрация, QR кодът се сканира и сдвояването е готово. Така имате достъп до медицинските си данни във вашия телефон", демонстрира той. Ако човек желае биометрична защита на личните данни на устройството си, то може да активира такава.

Мобилното приложение на здравното е-досие е със сходен дизайн на уеб варианта. То може да бъде на български или на английски език, като съдържа 5 модула - Прегледи, Направления, Резултати от изследвания, Ваксини и Рецепти. Влизайки в него, пациентите ще виждат името и датата си на раждане, както и всички прегледи, направления и рецепти, които са получавали, вкл. информация дали прегледът и лечението им са през държавно или частно финансиране.

В приложението ще се вижда телефонът и мейлът на лекаря, който е осъществил лечението, лечебното заведение, в което е лекуван човек, поставената анамнеза, информация за лаборанта, въвел например данни от изследвания, резултати от направени изследвания с посочени референтни стойности, предписаните рецепти и дали те са изпълнени и т.н. При е-рецептите има специален 2д бар код, с който, без ЕГН и дата на посещение при лекаря, пациентът ще може да получи изписаните му лекарства, показвайки кода на фармацевта в аптеката. Важно е обаче съответната аптека да разполага с нужния софтуер, в противен случай тази възможност няма да е налична, посочи Костадинов. Всяко от издадените направления също ще има бар код - така, ако човек има направление за лабораторни изследвания например, ще може, показвайки кода, да получи съответните изследвания. В раздела с ваксините пък ще има и опция човек да изтегли съответния ваксинационен сертификат или просто да го покаже за сканиране. 

 

В бъдеще - и стари данни

Информационната система в момента не позволява в нея да се въвежда стара информация, т.е. хората със завършен имунизационен цикъл няма да могат да получат оттам сертификатите си, тъй като там няма да е отбелязано, че човек е ваксиниран. В бъдеще обаче се очаква в нея да се прехвърлят и данни за предишни медицински данни. "Работим с МЗ и НЗОК, за да получим възможност за прехвърляне и на исторически данни в досиета", посочиха от "Информационно обслужване". По думите му в бъдеще ще се разширяват и възможностите за достъп до системата - това да става не само с е-подпис, а с облачни подписи и др. Планирано е също така по-нататък родител да може да влиза в здравното досие на детето си, както и на свои близки, например възрастни лица.

 

Защита

"Важно е да знаем кой и кога е достъпвал до нашите здравни данни. Националната здравно-информационна система проследява всяко събитие, което се случва с данните ни, така че ние също ще можем да си преглеждаме тази информация, избирайки опцията "История на действията", обясни още Костадинов. По думите му данните в досие ще се въвеждат от лекуващите ни лекари. Ако някаква информация липсва, то гражданите ще са отговорни да повдигнат въпроса като изискване с цел подобряване на медицинското обслужване, посочи той.

 

В досието да влизат данни и за лекарствата на свободна продажба

Шефът на Българския лекарски съюз Иван Маджаров поиска в медицинското досие на всеки човек да се въвеждат данни и за лекарствата, които приема той не по лекарско предписание. "Пациенти вземат хранителни добавки, но и те имат влияние и понякога водят до кръстосани реакции заедно с другите лекарства, предписани от медик. Затова и тази информация трябва да е налично, това е много важно за здравето", коментира той. Здравният министър Асен Меджидиев обеща подкрепа за предложението, заявявайки, че щом правим дигитализация, здравните досиета трябва да съдържат данни за всичко, което приема пациентът. 

 

 

Още по темата