Медия без
политическа реклама

Семейство под риск от коронавирус е настанено във ВМА

04 Март 2020Обновена
Ген. Венцислав Мутафчийски (в средата)
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ген. Венцислав Мутафчийски (в средата)

Семейство от София, което е имало близък контакт със заразени от коронавирус италианци, е прието за наблюдение във ВМА. Това съобщи на редовния си сутрешен брифинг началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че италианците са гостували два дни на българите, като са предупредили преди това, че са болни.

Иначе тази нощ във ВМА са приети общо деветима души, включително това семейство. В бройката влизат двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино, както и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура, допълва БГНЕС. Пробите на всички тях се очакват в късния следобед.

До момента всички останали проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни, добави ген. Мутафчийски. "Стремим се да се абстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност", коментира началникът на ВМА. Той подчерта, че най-голяма опасност у нас остава сезонният грип, който изтощавал медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

Междувременно началникът на детското отделения към Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров призова да не се прекалява с мерките срещу коронавируса, които се предприемат в България. Коментарът му бе по повод идеята да се изолират всички, които са пътували до страни с доказани случаи на това заболяване. "Коронавирусът не е особено опасна инфекция. Това си е едно респираторно заболяване, което е със смъртност, съпоставима с тази на грипа. Ако започнем да затваряме хора, които не са много тежко болни, каквито, ако това се случи у нас, ще бъдат 80% от случаите, тогава ще настъпи хаос, страх и паника", заяви той пред bTV.

Още по темата