Медия без
политическа реклама

Пациенти в 4 области са "лежали" в болница, без да разберат

Обсъжда се възможност да ни известяват с есемес за всяка отчетена медицинска услуга на наше име

Проф. Христо Хинков
Илиана Димитрова
Проф. Христо Хинков

Болници в четири области са хванати с фиктивни хоспитализации през изминалата година. В резултат на установените нарушения управителят на НЗОК е издал 6 заповеди за частично прекратяване на договори с лечебни заведения. Най-малко 16 пациенти в София, Пловдив, Пазарджик и Благоевград са "лежали" в болница, без да подозират това. При един фрапантен случай - в благоевградска болница, внезапна проверка през декември установява 12 липсващи пациенти, които иначе се водят хоспитализирани, отгоре на други 13, за които по-рано е установено, че са отчетени като хоспитализирани, без да са лежали в болницата.

Тези данни съобщава здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос от депутата Иван Белчев (ПП-ДБ). При проверки в лечебни заведения през септември-декември са установени неправомерно получени суми на обща стойност над 600 000 лв. - това са изплатени от НЗОК суми без реално извършена дейност.

С попълването на повече данни в електронното здравно досие стана по-лесно пациентите да следят какви дейности се отчитат на тяхно име. Миналата година нашумяха един-два такива случая. Майка например откри, че децата ѝ са лекувани цели 12 пъти в пловдивска частна болница, докато по същото време съвсем здрави са били на училище и на детска градина. Проверка на НЗОК и Икономическа полиция пък установи нарушения в рехабилитационна болница в неназован курортен град, която крала лични данни на клиенти от хотели, за да отчита фиктивна дейност.

Всичко това обаче не означава, че е лесно да се докаже злоупотреба. Има например изследвания, които по регламент могат да се правят само при престой в болница. Така пациенти ненужно се хоспитализират за изследването, след което се прибират у дома. С такива случаи често се обясняват фиктивните хоспитализации. В "Пирогов" пък имаше друг подобен казус по времето на войната между Стойчо Кацаров като служебен министър и проф. Асен Балтов като директор. Тогава институтът бе обвинен, че е източил 1 млн. лв. с пациенти-фантоми, като самият Кацаров също откри, че е лекуван, без да подозира. Болницата обаче обясни, че това са хора с ковид усложнения, за които по онова време нямаше клинична пътека. Затова медиците са ги записвали по клинични пътеки, по които могат да направят необходимите изследвания. ВАС прие това обяснение и оправда института, като отсъди, че действията на лекарите са били в интерес на пациентите.

Последният такъв случай е в столичната болница "Лозенец". По сигнал на доц. Добри Хазърбасанов, началник на клиниката по кардиология в болницата, НЗОК е установила отчетена, но неосъществена дейност за 349 272.00 лв., които сега си търси от лечебното заведение. Ръководството на болницата обаче оспорва твърденията на Хазърбасанов, като твърди, че са установени пропуски, но не и законови, морални и етични нарушения. Както често става в такива случаи, два спорещи лагера твърдят взаимно изключващи се неща - основното доказателство са липсващи записи от операции, за които всеки обвинява другия.

Е-досие

Истинските измами би следвало да получат още една спирачка, за която в момента се водят разговори - да ни известяват с есемес в реално време какви отчетени медицински дейности постъпват в здравното ни досие. За реализацията на тази идея в момента има работна група между МЗ, НЗОК и "Информационно обслужване", съобщава проф. Хинков в отговора си до депутата Белчев.

Последвайте ни и в google news бутон