Quantcast

Медия без
политическа реклама

Какви са новите срокове на ковид сертификатите

У нас документът за ваксинация е безсрочен. За пътуване в чужбина обаче трябва имунизация в последните поне 9 месеца или бустерна доза

25 Яну. 2022Екип на Сега
Илияна Кирилова
В ЕС сертификатът за преболедуване важи 6 месеца. У нас - 1 година

"Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които гражданите ползват на територията на България". Това съобщи на брифинг пред медии главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с новите правила за пътуване в ЕС.

Както стана ясно, ЕС промени срока на валидност на цифровите COVID сертификати за ваксинация - от 1 февруари т.г. те вече ще важат само 9 месеца, а не 1 г. По тази причина, се оказа, че европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 000 българи, чиито ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. "Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни", посочи доц. Кунчев. По думите му лицата с изтичащи сертификати, могат да си поставят бустерна доза, когато пожелаят - сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

В тази връзка министерството на здравеопазването припомни, че има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можем да ползваме при пътуване в ЕС - за ваксинация срещу COVID-19, за преболедуване на COVID-19, доказано с PCR-тест и за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест.

 

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация

- При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС. На територията на България обаче сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване

- Такъв получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз. У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат

- Той се получава след проведено изследване, което може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR. Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

 

Българска практика - сертификат за антитела 

За „зелен сертификат“ у нас, за разлика от западните държави, се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg). Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg. Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber  на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg. 

 

ПРЕПОРЪКА

Междувременно, Съветът на ЕС съобщи, че днес е приел препоръка, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от ковид. Съветът препоръчва от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия. Както стана ясно, препоръчва се още валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст. Предвижда се въпросните предложения да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. тъмночервена зона. 

 

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, ваксинирани в България, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС, съобщи Министерството на здравеопазването.

 

Още по темата