Quantcast
Френските власти: Не пийте противовъзпалителни лекарства | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Френските власти: Не пийте противовъзпалителни лекарства

При температура е достатъчно да вземате парацетамол, предупреди здравният министър на страната
13 430
 Илияна Кирилова

Френските власти предупредиха, че противовъзпалителните лекарства, които масово се употребяват без рецепта, могат да влошат състоянието на пациенти с коронавирус.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран, който е невролог, обяви в събота: "Приемът на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, кортизон и др., може да бъде фактор за влошаване на инфекцията. При висока температура, пийте парацетамол. Ако вече приемате противовъзпалителни медикаменти, консултирайте се с вашия лекар".

Според медици противовъзпалителните лекарства са известен риск при заразни заболявания, тъй като потискат реакцията на имунната система. Министерството на здравеопазването на Франция препоръчва парацетамол, тъй като "той сваля висока температура без да противодейства на възпалението".

От средата на януари пациентите във Франция са задължени да се консултират с фармацевт преди да купят някои популярни лекарства като ибупрофен, парацетамол и аспирин, за да им бъде напомнено какви са рисковете от тяхната употреба. "Противовъзпалителните лекарства увеличават опасността от усложнения при висока температура и инфекция", обясняват и фармаколози от Тулузката болница.

Ключови думи:

коронавирус, лекарства

Още

Асен Василев се обяви за повишение на таксите от концесии

02.09.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

5167
МЗ излезе с революционно предложение: 5% ДДС за лекарствата

30.08.2021

1436
Прокуратурата подпука и COVID-19

25.08.2021

Обновена

7957