Quantcast
България най-сетне поръчва 6 медицински хеликоптера | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

България най-сетне поръчва 6 медицински хеликоптера

България обмисля да съобрази ограниченията по границата с европейските зони за COVID-19
Обновена
8 684
Брифинг на здравните власти

Брифинг на здравните власти

Posted by bTV Новините on Monday, June 21, 2021

Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински хеликоптери. "Въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и цялостната оценка, програмата е разработена и се внася за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост". Това съобщи здравният миистър Стойчо Кацаров на пресконференция.

Той посочи, че е планирано закупуването на 6 хеликоптера, както и изграждането на площадки за кацане на хеликоптерите в 15-20 лечебни заведения. "Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена. Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до края на 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна въздушна помощ", заяви той. По предварителни данни хеликоптерите ще струват около 50-60 млн. лв.

Както е известно, България е единствената държава в ЕС, която няма медицински хеликоптери. За 12 години правителствата на Бойко Борисов така и не проявиха инициатива да разрешат този срамен проблем. При липса на такава спасителна техника, Борисов се вживява в ролята на спасител при всяка тежка ситуация у нас и лично се разпорежда за транспортирането на един или друг пострадал с машините, които ползва за командировки.

 

НОВ РЕЖИМ

Здравният министър съобщи и че иска да промени подхода към регламентирането на това кой на какви условия трябва да отговаря, за да влезе в страната ни. "Искаме да стъпим на общите критерии на ЕС за зелена, оранжева и зелена зона и така да разпишем правилата, че човек ако идва от страна от дадена зона, да отговаря на определените изисквания за нея. Всяка седмица този списък (показващ коя страна в коя зона се намира-бел.ред.) ще се актуализира, за да няма отношение към определена държава", заяви той. По думите му темата ще се обсъжда днес във ведомството му. В момента страната ни не дели държавите според четиристепенната система Брюксел, според която ЕС отправя препоръки към държавите членки какви ограничителни мерки при пътуванията да предприемат спрямо една друга, а прилага общ подход към целия ЕС.

 

КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ

Около 43% от населението в страната се е срещало с COVID-19 по естествен път, показва изследване на веригата лаборатории "Цибалаб" у нас, оповестено днес в здравното министерство. Изследвани са проби за антитела на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Проучени са 2665 проби в 38 населени места, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Въпреки че бе представено днес в министерството на здравеопазването в присъствието на министъра, проучването не е национално представително и с данните има доста проблеми, за които призна и шефът на лабораториите Недялко Калъчев. Калъчев например описа, че в различни дни в лабораториите се обработват различни тестове и може да има съсредоточаване на хора с хронични заболявания, които са рискови за COVID-19. Тези заболявания предполагат, че в тези дни в случайната извадка са попаднали хора, които са вземали повече мерки за предпазване от обичайното.

Според изследването в Пазарджик има най-много хора, срещали се с вируса - 62%, следван от Ямбол - 56%. Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Министерството на здравеопазването също провежда проучване, като очаква до месец да бъдат представени данни от него, за да имаме оценка на кризата и на вероятността от нова вълна есента, съобщи министърът. За целта се преговаря със софтуерни компании, които работят в областта на медицината. За това изследване данни ще подадат всички лаборатории и болници, които са работили с пациенти с COVID-19, а огромната информация ще бъде обработена от въпросните софтуерни компании, за да се извлече картина на пандемията у нас. За изследването на МЗ ще бъде обявена обществена поръчка, но според здравния министър цената няма да е висока - от порядъка на 10-15 хил. лв. Проблемът с това изследване е, че то ще направи официалната информация по-коректна, но няма да даде по-реална картина на пандемията, тъй като заради недостъпността на тестовете почти до края на миналата година много преболедували останаха без официално потвърждение.

 

ЩАБОВЕ

Относно ваксинацията в страната министърът съобщи, че ще трансформира Националния ваксинационен щаб в Консултативен съвсет по ваксинация към министъра. Целта е в него да могат да се привлекат и хора, които не са служители от здравното министерство - пациенти, издатели, журналисти, представители на религиозни общности и т.н., за да се мотивират хората да се ваксинират.

 

 

Ключови думи:

Стойчо Кацаров

Още

И следобед колоната на ГКПП "Кулата" е над 2 км

19.06.2021

Обновена

13044
Съд спря вписването на новия борд на Александровска болница

16.06.2021

2144
Здравният министър се ваксинира с "Янсен"

12.06.2021

Обновена

6894