Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кацаров разбуни болница „Лозенец“ с идея да я прави педиатрия

Лекарите в лечебното заведение протестират срещу решението на отиващия си министър

07 Дек. 2021Обновена
Брифинг в Министерството на здравеопазването

Брифинг в Министерството на здравеопазването

Posted by bTV Новините on Tuesday, December 7, 2021

Национална детска болница ще се строи в двора на болница "Лозенец" в София. Самата болница, известна като Правителствена, ще бъде преобразувана в детска болница. Това обяви днес на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Какво по-хубаво за Коледа от това - да дадем най-доброто за децата си, коментира министърът. Думите му извадиха на протест медиците на лечебното заведение, които обявиха идеята за безумие. Всичко това в голяма степен повтаря развоя на събитията от 2018 г., когато безуспешен опит да направи Правителствена детска болница направи и Бойко Борисов.

Проектът за детска болница в двора на Александровска болница не може да бъде изпълнен, обясни днес Кацаров. Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница "Лозенец", обяви той. "Болницата разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място - Южния парк, за болница за деца", смята Кацаров. Проверка е установила, че на този терен може да се строи, твърди той. Министърът каза, че този вариант се подкрепя и от камарата на архитектите и от сдруженията, свързани с проекта. Техни представители присъстваха на брифинга и потвърдиха подкрепата си.

Тъй като до изграждането на нова сграда ще отнеме години, Кацаров обяви, че предлагат болница "Лозенец" да се реорганизира в педиатрия, така че да поеме лечението на децата. Тя ще запази и многопрофилния си характер, като ще продължи да лекува и възрастни пациенти, увери той. На въпрос защо прави това предложение в последните дни на своето управление, министърът каза: "Аз не съм чул възражения за това. Ние полагаме само началото". На въпрос може ли неговият наследник да ревизира решението, Кацаров отговори: "Може, но не виждам причина за това. Това решение трябва само да се адмирира".

Такова решение имаше в края на 2018 г., когато кабинетът на Борисов обяви, че ще върне болницата на народа. Тогавашният директор Любомир Спасов обаче организира силен отпор заедно със СУ и успя да блокира намеренията. В крайна сметка болницата тогава загуби статута си на правителствена и стана търговско дружество. Принципал е министерството на здравеопазването. Идеята не е нова и за Кацаров - през лятото той изрази подкрепа за такъв проект при изслушване в Народното събрание.

Болница "Лозенец" е регистрирана с 283 легла. Миналата година те са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Капацитет има, специализираната детска болница е с около 100 легла, каза министърът. Според него сега бившата Правителствена има най-много лекари в страната, има и достатъчно педиатри.

Категорично никога не е поставян въпросът да се прекратява университетският характер на новата болница, увери министърът по повод излезлите тази сутрин на протест медици. Нашата цел е да надградим обучителния процес в болницата - в нея ще се обучават студенти в много повече специалности, каза министърът. Следобед той е поканил на среща протестиращите лекари. По отношение на трансплантациите, Кацаров каза, че винаги са подкрепяли тази дейност. Извършването на трансплантации, особено на деца, е в подкрепа на нашата идея, коментира той.

Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения, то е в интерес на децата и ще придаде смисъл на съществуването на Правителствена болница, коментира още здравният министър.

От Гражданската инициатива за национална детска болница и другите сдружения приветстваха идеята на Кацаров. Подкрепиха я и архитектите, според които това е най-добрият терен в София за такъв проект. Преобразуването обаче предизвиква доста въпроси около сливането на отделения, преместването на екипи и пр.

"Има нездрава атмосфера в управлението на болницата, има конфликт в борда на директорите, двама души се заливат взаимно с компромати", коментира сегашното положение в лечебното заведение здравният министър. Не е ясно защо коментарът му бе така безадресен, като се има предвид, че въпросните назначения бяха негов избор. Според Кацаров преустройството ще отнеме поне 4-5 месеца. Няма причина да се бърза в това, трябва да се бърза с проектирането на новия корпус, коментира той.

 

ОТПОР

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза деканът на Медицинския факултет на СУ доц. Дарина Асенова (болницата е университетска база на този факултет).

"Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа", коментира пред БГНЕС друг протестиращ медик. "Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, казва той.

 

ГАРАНЦИЯ
След поредния протест на медиците, МЗ разпространи уточнение, в което отново уверява, че дворът на болницата ще се ползва единствено за медицински услуги. "На терена, намиращ се на територията на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването иска да изгради национална детска болница. На същия терен ще бъде изграден и протонен ускорител. Предвижда се болницата да разполага с хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Изграждането на детска болница в двора на болница „Лозенец“ гарантира, че терентът ще бъде използван единствено и само за развитие на медицински услуги за българските пациенти", уверяват от ведомството.

 

ПРЕДИСТОРИЯ
Днешният ден е кулминация на напрежението около бившата Правителствена болница, която от седмици се тресе от  слухове, обвинения, проверки и протести. Нейното бъдеще е преплетено с поредица от скандали, включително уволнението на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров. Петров бе изненадващо сменен без обяснения, като и служебният премиер (който назначава и освобождава зам.-министрите), и самият здравен министър запазиха мълчание по въпроса. Не остана тайна обаче, че смяната е предизвикана, а скоро самият Петров започна да дава различни обяснения пред медиите. Едно от тях беше именно преструктурирането на "Лозенец" в педиатрия, с което Петров не е бил съгласен.

Масло в огъня наливат и вечните подозрения, че някой има апетити към двора на болницата. И сега от лечебното твърдение и СУ твърдят, че някой ще вдигне жилищен комплекс, а не педиатрия в изключително атрактивния терен.

Обвързването на болницата с висшето училище допълнително създава проблеми, тъй като при всеки опит за преструктуриране СУ обвинява изпълнителната власт, че ще му отнеме университетската база за обучение на студентите.

Към това при управлението на служебния министър Стойчо Кацаров се добавиха и персоналните проблеми. Кацаров успя да смени несменяемия проф. Любомир Спасов, но и по собствените му думи новото ръководство не съумява да управлява в този си състав. То бе назначено до провеждането на конкурс, но той на свой ред се бави поради сблъсък на лобита.

Настоящият шеф доц. Радосвет Горнев и днес заяви интерес да участва в конкурса за титуляр. В последните седмици обаче той имаше неприятности с КПКОНПИ, която установи конфликт на интереси в действията му (комисията смята, че Горнев е подписвал договори със себе си). Открито срещу него се обяви другият нов член на Съвета на директорите - адвокат Ивиян Симеонов. Симеонов бе странен избор на Кацаров - има фирми с хазартен бизнес и е собственик на казина в страната.

Ключови думи:

Стойчо Кацаров

Още по темата