Медия без
политическа реклама

Има ли място за нова голяма болница в София

Дебатът за проекта в Казичене само привидно се води обективно, а всъщност е просто сблъсък на лобита

26 Дек. 2021
Кацаров и Ангелов проведоха дълъг двубой за новата частна болница.
БГНЕС
Кацаров и Ангелов проведоха дълъг двубой за новата частна болница.

В експлозията от болнични скандали, които белязаха управлението на Стойчо Кацаров, шумният финал бе отреден за един Нероден Петко. В последния си работен ден служебният министър бе принуден от ГЕРБ да обяснява защо дава зелена светлина на нова голяма болница в София, която ще черпи значим публичен ресурс от 2024 г. Проектът на "Чайкафарма" в Казичене чак предизвика искри с президента, който през август скастри служебното правителство да се готви за новата ковид вълна, а не да разкрива нови болници. Някак на инат, в петък Кацаров обяви, че смята още същия ден да издаде спорното разрешение. В крайна сметка се оказа, че е оставил решението на своя наследник.

Според конспиративната теория на ГЕРБ всички парчета от столичния здравен пъзел се подреждат перфектно, за да обслужат интересите на въпросния частен проект. "Тази частна болница означава фалирането на няколко държавни болници. То вече е в ход. Сменихте директорите на три лечебни заведения и бяха закрити достатъчно болнични легла, за да имате това разрешение по здравна карта", коментира бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който многократно атакува Кацаров по темата.

 

Австрия ли? Не, София

Когато бе направена последната национална здравна карта на България, тогавашният здравен министър Петър Москов възкликна: "Само в град София има повече болници с повече болнични легла, отколкото в цяла Австрия". Годината беше 2018 г. и София имаше 9808 легла за активно лечение при необходимост от 8151 легла и използваемост 61%.

Днес леглата, финансирани по договор с касата в София, са 12 076, от тях обикновено са заети половината. Към 12 декември 2021 г. например свободни са 6103 легла (вероятно донякъде и заради ограничения планов прием).

Националната здравна карта трябваше да обвърже разкриването на нови болници с потребностите, но записаното в нея безнадеждно остаря в пандемията, а и в крайна сметка обективните критерии се оказаха въпрос на субективен прочит. Така в последните 2 години въпреки нейното съществуване не се е чуло за върнат проект.

 

Проектът в Казичене

Според инвестиционното намерение, внесено в РИОСВ-София, "Чайкафарма висококачествените лекарства", част от групата фирми около бизнесмена Тихомир Каменов, смята да строи болница от веригата "Сърце и мозък" с 470 легла, хеликоптерна площадка и отделения по кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лаборатории, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия.

С тези параметри новата болница на "Сърце и мозък" ще бъде осмата по големина в София. Двете големи частни "Токуда" и "Софиямед" финансират по около 630 легла от НЗОК.

 

История за орден и 100 болници

Първият скандал около новата болница се развихри в Народното събрание на 12 август, когато ГЕРБ предизвикаха изслушване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. "Приказката за 100 болници не обхваща специалностите", обясни на депутатите Салчев и защити положителното си становище за новата болница със справка, според която по специалността „Акушерство и гинекология“ в София работят 12 болници, в „Кожно-венерически заболявания“ – 6, във „Вътрешни болести“ – 15, в „Кардиология“ - 15, в „Инфекциозни болести“ – само 6 болници, в „Неонатология“ – 14 болници с 405 легла, в „Неврология“ – 17 болници. "Неонатологични легла в акушерските структури имат само 3 болници, въпреки че всяка акушеро-гинекологична структура трябва да има „Неонатология“, изброи Салчев.

Салчев бе разпънат на кръст в залата от ГЕРБ, които го атакуваха, че се скъпи за животоспасяващо лекарство за спинална мускулна атрофия (14,5 млн. лв. разходи за първата година), а с лекота поема ангажимент да финансира с много повече цяла нова болница, при това от 2024 г. нататък. Не помогна и фактът, че именно от инвеститора на новата болница идва предложението Салчев да получи за 60-годишната си орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие, далновидно направено през януари, след като теренът за новата болница е закупен, а проектът - на път.

 

Вратичката "стара болница на нов адрес"

По всички признаци намеренията на "Чайкафарма" са да построи една от най-големите болници в София и околността. По документи обаче става дума за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес в Казичене за съществуващата болница "Сърце и мозък" в Плевен.

За целта е използвана вратичка в закона за лечебните заведения, която позволява нови медицински дейности да се разрешават на нов адрес с подпис на здравния министър (чл. 37б). За разкриване на нови лечебни заведения от 2019 г. е необходимо одобрение на Министерския съвет, а там вече съгласуването е между всички министерства.

Първата кандидатствала пред МС болница по новия ред бе в Габрово и получи отказ за част от дейностите си поради преценка, че възможностите за разкриване и финансиране на нови легла в областта са изчерпани. Оттам нататък почти никой не повтори грешката на габровския инвеститор и през вратичката на чл. 37б тръгна пълноводна река от разширения на съществуващи болници.

Само за 2020 г. изисканите становища от НЗОК по чл. 37б са 30, а за 2021 г. има още 20 - странен инвестиционен интерес за пандемични времена. Самият Костадин Ангелов е одобрил аналогична процедура за "Сърце и мозък" в Бургас, но сега твърди, че двете искания са несравними и в Бургас има недостиг на легла, а в София няма. На този фон почти няма болници, които да кандидатстват пред МС - за 2021 г. касата е получила искане за становища само от две болници за рехабилитация.

 

Болници много, лекари - малко

България е лидер в ЕС по брой болнични легла на глава от населението (в някои години ни изпреварва Германия) и значително надхвърля средното ниво за ЕС. В същото време имаме криза за лекари и колкото и да разтягаме болничната си система, медиците остават сравнително константна величина - около 29 000. Големият проблем е, че повече от половината са на възраст 55 и повече години. 35,1% от всички медици (10 442) са във възрастовата група 55-64 г. Удивително е, но 17,8% от лекарите ни са на възраст 65 и повече години (5299). Младите практикуващи лекари - на възраст до 35 г., са 4589, или 15,4%.

На този фон "Сърце и мозък" всъщност се гордеят, че ще привлекат много медици от другите болници. "През последните 6 месеца, откакто депутатът, наш нещатен „рекламен агент“ (има се предвид проф. Костадин Ангелов), и неговата клика лобират истерично срещу нашия софийски проект, ние получихме лавинообразно над 1450 запитвания от лекари и медицински сестри от София и цялата страна за работа при нас – за след 3 години!", похвалиха се от Българския кардиологичен институт (шапката, под която са болниците от групата на "Чайкафарма" и "Търговска лига").

 

"Няма теле под този вол"

За добро или лошо, с користна или безкористна цел, това лято служебният министър разбута статуквото по върховете на големите държавни болници в София. Палитрата от скандали, започнали с незаконни трансплантации и фиктивни хоспитализации, се обогатява непрекъснато (бонуси, загуби, лични конфликти, протести, изчезнали милиони), а конкурсите за попълване на ръководните длъжности се бавят.

На този фон голямата кошница с обещания за "швейцарска" болница на "Чайкафарма" няма как да не изглежда като лъскав коледен подарък. "Няма теле под този вол", уверяваше в петък Стойчо Кацаров в парламента. Но това всъщност засега е недостижима за публиката информация. Дебатът има ли нужда София от нова болница само привидно се води обективно, а всъщност е просто сблъсък на лобита. Затова е време решението да се върне там, където законът ясно казва, че му е мястото - в Министерския съвет. Защото все пак край Казичене се строи не хеликоптерна площадка, а болница.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата