Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

"Репортери без граници" осъдиха цензурата срещу правосъдния министър

След репресията срещу Дани Кирилов медийната среда се влоши още повече

Колаж: Валдес Радев


МЕДИИТЕ. След като Бойко Борисов забрани на правосъдния си министър да пише във Фейсбук, медийната среда в страната още повече се влоши. 
Страната ни се срива в индекса за свобода на словото и в следващия доклад на "Репортери без граници" се очаква да падне още по-ниско отколкото е сега - 111-то място от 180 наблюдавани държави. 
"Да забраниш свободната словесна изява на правосъден министър, това вече е прекалено - коментира представител на организацията. - Свободата на словото е за всички, това е адско и безпардонно посегателство върху основно човешко право! Всичко това ще намери отражение в годишния ни доклад, следим събитията в България много внимателно."
***
Това се случва на фона на масови граждански протести с разнороден политически и аполитически състав. 
Участник в протестите сподели, че досега бил на площада от нямане какво да прави, но вече има сериозна причина да протестира: 
"Да запушат устата на Дани Ръбъл, това е чудовищно престъпление срещу човечеството - коментира гневно гражданинът. - Аз като гражданин това няма да го търпя. Дани Ръбъл ми носи толкова радост с естественото си лъчезарно излъчване! Той съставя такива неповторими образи чрез магията на словото, че съм губил часове да го гледам и да се дивя на чудесата на природата. Кой си ти бе, Мутро, да мачкаш словото на Дани Ръбъл! Оставка веднага бе!" - разгоря се площадният плам в гражданина, който в яростта си разкъса полицейския кордон, върза двама полицаи на джувка и спечели сърцата на две полицайки, които захвърлиха униформите и се сляха с въстаналия народ. 
"И ние сме за свободата на словото и Дани Ръбъл", обясниха полицайките и се заклеха, че няма да служат на мракобесно правителство, което не дава на правосъдните си министри да веселят народа. 
***
Бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов също осъди репресията срещу Данито. 
"В ГЕРБ е средновековие и послушковщина, затова се махнах оттам - заяви смелият опозиционер. - Ако си спомняте, по същия начин Борисов искаше да ми забрани и на мен изяви в медиите и свобода на изразяването. Аз съм свикнал с публичността и не можах да приема диктата на Борисов, разведох се с него, напуснах партията, която съм градил като Илия - килията. Тогава мен обществото не ме подкрепи, но аз не съм злопаметен. Сега отново съграждам партия, моят проект за "ГЕРБ с човешко лице". Долу Борисов, оставка, вън цензорите от управлението на страната!", развилня се Цветанов и почна да прави атлетически упражнения. 
ГЕРБ-Видин се тресе. Цветанов прави сутрешен крос край Баба Вида ...
Няма да мълчим!
*** 
Херо Мустафа в неформален разговор намекна, че именно това е причината Държавният департамент на САЩ да изкаже публично резерви към управлението на Борисов.
Ето какво още каза Херо:
"За корупцията, както и да е, търпим го. По цял свят има корупция, проявяваме разбиране. За институциите, които Борисов и партньорите му превърнаха в бухалки, не ни е приятно, ала понякога държавата има нужда от по-преките пътища за постигане на целите си. И това го изтърпяваме. Но да запушваш устата на Дани Кирилов, за това вече ще покажем мерки със зъби!" - ококори се страшно Мустафа и показа три реда зъби. 
***
Потърсен, за да изрази лична позиция по казуса, Дани Кирилов каза, че е зает с джуркане на файлове и следи ритъма на своята мисъл. 
"Няма да вляза в капана ви, г-н Петров, отказвам да коментирам личния си живот. Щом премиерът ме е назначил да управлявам такова важно министерство, значи ми има доверие. А дали ще пиша смешки във фейсбук, това е личен въпрос и аз отказвам какъвто и да било коментар. Довиждане и приятна вечер!", изкомуникира Кирилов и продължи да си джурка файловете. 
***
Тримата министри с поискани от премиера оставки бяха на друго мнение. 
"Значи нас ни тричат, а на Дани само му спряха фейсбука", огорчени са Горанов, Маринов и Караниколов. 
Снимка на Иво Балев.

Ключови думи:

цензура, Данаил Кирилов