Медия без
политическа реклама

Име на деня

Гълъб

04 Авг. 2022
Голубой голубь.
Pixabay
Голубой голубь.

Назначаването на служебен министър-председател с рядко срещаното собствено име Гълъб стана повод за всенародни шеги и закачки из социалните мрежи. 

С този вид шеги често пъти възникват и етични въпроси, но от народния хумор не може да се изисква етика. Ние обаче сме в режим "медийната етика задължава", затова анализът ни е строго ограничен по тази линия. 

Министър-председателите естествено не ги избират по атрактивност на името - но всяко име носи определена символна стойност, която освен че става повод за неетични народни шеги, също така се отразява на това, което мошеникът Густав Юнг нарича "колективно несъзнавано". Това колективно несъзнавано носи целия житейски опит на нашия биологичен вид, а дълбоките пластове на езика съдържат отделни данни за този наш подсъзнателен резервоар, който невидимо влияе на съзнанието и постъпките ни. 

***

Името Гълъб всъщност е същото като името Колумб. Columba на латински е гълъб.

Така че и нашият служебен министър-председател е като един Христофор Колумб с потенциал да открие Америка, мислейки я за Индия. Още по-интересно би било да открие митичната Газова карта, която е нещо като пътна карта за изчезналия континент Атлантида. Или карта за нещо по-дребно като локацията на заровеното имане на Острова на съкровищата. Теменужка Петкова твърди, че картата не е изчезнала, а се намира в енергийното министерство. Но сума министри след нея не можаха да я открият. Картата или е скрита прекалено внимателно като смъртта на Кошчей, или съдържа такива поразяващи съзнанието данни, че който я открие, предпочита да не я е виждал никога. 

И дано новият Колумб в кораба на Министерския съвет да е по-смел откривател - и когато открие Изгубения Граал (Газовата карта), да не я обърка с картата на Индия.

***

За служебния кабинет се твърди, че някои от членовете му са трайно свързани с ГЕРБ и ДПС - и както писа СЕГА, тези две партии трябва да почерпят Радев за избора на временни министри. 

На премиера Донев няма да му ровим тук професионалната биография - и той като всеки човек с кариера в администрацията е работил с различни правителства и политически сили. Но на чисто езиково ниво той се римува с третия мандат на премиера Борисов. В третия си мандат Борисов влезе като улегнал и натежал политик, който разшири влиянието си на международната сцена и сам се определяше като ГЪЛЪБ НА МИРА. Комарницки го рисуваше като дебел бял гълъб и въобще това си беше повод за мирновременни шеги и закачки. 

Също като Тръмп Бойко Борисов днес с право може да претендира - "по мое време нямаше война между Русия и Украйна". Независимо дали действително това е заслуга на Дебелия бял гълъб, фактът си е факт - по времето на Борисов Путин бърникаше из Крим и Донбас, но пълномащабна война нямаше. 

Ха дано по времето на Гълъб Донев горещата фаза на войната да изстине - пък нека и той си го припише като своя заслуга!

***

Гълъбът и мирът са в много стара корелация, такъв образ има и в Библията. Името Колумб (Гълъб) се трактува като "мирен вестител". Гълъбът е пощенска птица и за тази негова функция има сума ти митове. Дори една от легендите за възникването на мартеницата е свързана с гълъб, който носел бял конец, а нечия кръв добавила към конеца и червено. Тук няма да преразказваме легендите, те са всеизвестни и лесно достъпни. Само ще припомним езическия факт, че Дебелия бял гълъб винаги носи червен конец против уроки. 

Много гълъби е нарисувал и Пикасо, още от т.нар. Син период на художника - то било свързано с разни душевни състояния на художника, той свързвал този цвят със страданието и други тъжни работи. (По-късният Гълъб на мира в емблемата на ООН също е негово произведение.) Този ранен етап в творчеството му на руски се нарича "Голубой период".


"Момче с гълъб", 1901 - началото на Синия период на Пабло Пикасо.

***

Както е известно на любителите на руския език, "голубой" (гълъбов) означава небесносин (заради сините оттенъци на гълъбовата шия) - цвета на безоблачното небе. "Голубой" също така означава хубав, добър, душевно чист и всякакви такива прекрасни неща. Третото значение на "голубой" е нарицателно за персонаж, който може да попълни специфична квота в холивудски филм - без връзка с цвета на кожата. 

***

С гълъбите има и характерни идиоматични изрази като руския "да нахраниш гълъбите" (да участваш в неразрешен митинг) или българския "вдигаме гълъбите" (събираме си чуковете, махаме се оттук). 

Ключови думи:

дума на деня, гълъб