Медия без
политическа реклама

Зеленски: Ще преговаряме, след като си върнем териториите

Само 10% от украинците са готови на отстъпки, сочи социологическо изследване

24 Май 2022Обновена

"Украйна ще седне на масата за преговори, след като си върне териториите, окупирани след началото на т.нар. военна операция", казва в интервю за японска телевизия украинският президент Володимир Зеленски. Това означава, че Киев няма да настоява сега за връщането на Крим. Но не е ясно за т.нар. ДНР и ЛНР, които бяха отцепени преди войната и признати като независими от Кремъл преди 24 февруари. 

Само 10% от украинците са готови на териториални отстъпки на Русия в името на бързото прекратяване на войната, показва проучване на Киевския международен институт по социология. 

Проучването е проведено по телефона сред 2000 респонденти в анексираните Крим и Севастопол и в териториите, контролирани от самопровъзгласилата се република Донбас преди началото на войната на 24 февруари. Хора, които са напуснали Украйна след началото на руската инвазия, не са били интервюирани.

Мнозинството от анкетираните - 82%, не смятат териториалните отстъпки за приемливи. На такива се противопоставят масово хората от всички региони на Украйна, включително в източната част (68%) и южната част (83%), както и в териториите, окупирани от Русия след 24 февруари (77%).

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски, също обявиха за цел на войната възстановяването на контрола над всички територии, които страната е контролирала преди 2014 г., макар че някои западни лидери смятат, че е нереалистично да се постигне пълно освобождаване на Украйна от руските войски.

 

За членството в НАТО

През последните няколко месеца в преговорите с Русия широко се обсъжда възможността Украйна да откаже или да отложи присъединяването към НАТО, но да получи гаранции за сигурност от водещите световни държави. Респондентите са били запитани до каква степен отказът на Украйна да се присъедини към НАТО би бил приемлив при подобни условия, като мненията на украинците се оказват разделени почти поравно. 42% от тях смятат, че в настоящата ситуация може да е приемливо да се получат гаранции за сигурност от страни от НАТО като САЩ, Великобритания, Германия, Франция и др. Но в същото време 39% продължават да настояват, че само присъединяването към НАТО ще може да гарантира сигурността на Украйна и следователно не може да бъде изоставено.

В същото време 19% от анкетираните или не са съгласни с тяхното мнение, или изобщо не са съгласни с някое от тези твърдения. Готовността за напускане на НАТО и получаване на гаранции за сигурност нараства от Запад на Изток, от 35% на 50%. В същото време от 46% до 25% има по-малко хора, които настояват за курса за присъединяване към НАТО.

 
Украинският президент Володимир Зеленски има План "Б" в случай на неговото убийство. Това съобщи самият той по време на видеореч пред форума в Давос, цитиран от БГНЕС. Според нашето законодателство има кой да управлява страната.
Злото се завърна", заяви украинският президент Володимир Зеленски в емоционалното видео обръщение във връзка с 8 май - деня, в който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия.
В пресконференция, дадена в киевското метро, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ще прекрати мирните преговори с Русия, ако последните защитници на Мариупол бъдат избити или руснаците започнат да правят "псевдореферендум за нови псевдорепублики" в

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата