Quantcast

Медия без
политическа реклама

Воюващите във “Вагнер” затворници могат да станат депутати

13 Яну. 2023Обновена

Затворниците, воювали в състава на частната военна компания "Вагнер", имат компетенциите, необходими за депутат, каза Андрей Гурулев, депутат от "Единна Русия", член на Комитета по отбрана на Държавната дума, цитиран от Moscow Times. „Защо бившите военни не станат добри политици? Хора с широк кръгозор, с добро образование. Да, били са затворници по различни статии, но са доброволци да защитават родината си. Нещо повече - те са в ЧВК “Вагнер”, където има доста твърд подход към изпълнението на бойни задачи “, обясни той.

По-рано Гурулев каза, че изпитва "голямо уважение" към собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и създадената от него организация. Въпреки че руското законодателство изрично забранява използването на частни армии, депутатът оправдава съществуването на “Вагнер” с факта, че те са „по цялата планета“.

Законът "За избирането на депутати в Държавната дума" забранява бившите осъдени за сериозни престъпления да бъдат избирани. Повечето “доброволци” във “Вагнер” са осъдени за убийства, наркотици, участие в престъпни групи и би трябвало да останат в затвора за по 10-20 години. При вербуването им обаче Пригожин обещава помилване и пълна реабилитация. Много малка част от тях обаче имат шанс да оцелеят на фронта, защото ги използват в най-ожесточените битки.

Въпреки твърденията на “Вагнер”, че изцяло контролира Соледар, битките в градчето продължават, а украинците прехвърлят нови сили там. Военните експерти са категорични, че дори Украйна да бъде принудена да се изтегли от Соледар, това няма да даде значително отражение на ситуацията на фронта, макар че временно ще затрудни снабдяването на войските й в Бахмут. Но няма да се стигне до обкръжение или изцяло спиране на доставките, тъй като има алтернативни маршрути, които са изцяло под контрола на украинците.

“Соледар е "малко селце" в Донбас. Дори и Соледар и Бахмут да преминат под контрола на Русия, това няма да има стратегическо значение за цялата война,” заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (НСК) на Белия дом.  Според него въоръжените сили на Русия се интересуват от селището по две причини. Първо, превземането на Соледар може да доведе до превземането на Бахмут. Втората причина, според политика, е наличието на солни мини на територията.

Русия обяви, че е завзела Соледар и обкръжила Артьомовск (с украинското име Бахмут). Украйна отрича тези съобщения и твърди, че е предприела контраатаки и в Соледар се водят тежки сражения, а Бахмут засега не е застрашен.

Украинските сили в Соледар удържат позициите си и нанасят значителни загуби на руските войски, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в днешно видеообръщение. Снощи назначен от руснаците служител в украинския Донецки регион каза, че в Соледар все още има „огнища на съпротива“, в разрез с твърденията, че градът вече е завладян. Зеленски благодари на две украински поделения в Соледар, които „удържат позициите си и нанасят значителни загуби на врага“. Президентът каза още, че днес се е срещнал с висши военни командири и е коментирал с тях в подробности какви подкрепления са необходими в битката за Соледар и близките градчета, както и какви стъпки да се предприемат през следващите дни.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че е трудно да се назове колко са убитите руски бойци край Бахмут и Соледар. "Но това не са хиляда или две - това са 10, 15 или дори 20 хиляди за цялото време на настъплението на Бахмут и Соледар. Там загубите не се броят", добави Подоляк.

Ключови думи:

Соледар, Бахмут