Медия без
политическа реклама

Руската армия се разбунтува заради мерки за затягане на дисциплината

Войниците трябва да са обръснати и подстригани, да не ползват смартфони и да козируват на началството дори в окопите

Руската армия не може вече да изглежда така!
Туитър
Руската армия не може вече да изглежда така!

Първото нещо, с което се зае новият командващ руската армия в Украйна ген. Валери Герасимов, бе затягане на дисциплината. На войниците и офицерите бе забранено да използват всичко нестандартно - от униформи и невоенни автомобили, до лични телефони и таблети. Най-разгорещени спорове предизвика забраната военнослужещите да имат брада.

"Не знам с какво е свързано това, но във войската започнаха сериозни брожения. Войниците бяха задължени да се бръснат, подстригват и да са в изрядна уставна униформа, което е, меко казано, трудно, когато си на фронта. Забраната на техническите средства като смартфони и таблети на практика означава да не се използват дронове, електронни карти и т.н. Много се надявам, че това е недоразумание и някой нещо не е разбрал. Иначе

 

това изглежда като вредителство.

 

Тези изисквания затрудняват процеса на унищожаване на врага, а ситуацията деморализира бойците", написа в своя Телеграм канал руският военен кореспондент Даниил Безсонов.

Забраната за брадите и личните телефони в армията подкрепи членът на комитета по отбрана към Думата ген.лейтенант Виктор Соболев. "В армията всичко трябва да бъде както трябва да бъде. Това е елементарно изискване за военна дисциплина, войникът трябва да бъде войник. Разбира се, основната задача на военния е грамотно, умело да воюва. Но аз не мисля, че и при най-интензивната бойна дейност не могат да се намерят 15-20 минути, за да се приведете в изряден външен вид. Войникът трябва да е образец за гражданите. Ако ходи неподстриган и необръснат, това не го краси нито като човек, нито като войник," отсече депутатът.

Новите мерки веднага бяха разкритикувани от собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгени Пригожин, както и от властите в Донецката народна република и Чечня.

"Мога да си представя как са се изненадали нашите бойци на фронта, мобилизираните, доброволците - независимо дали са с бради или не," написа в своя Телеграм канал президентът на Чечня Рамзан Кадиров. "Те не подозираха, че в техните редици се е скрил опасен враг - растителността по лицето им!

 

Чеченците се оказаха най-засегнати от някои от дисциплиниращите мерки на руската армия

 

Хвърляйте автоматите и айде да се обръснете,

 

а междувременно нацистите ще почакат, занимавайки се с някакви свои фашистки работи. Та нали във всеки окоп има чешма с гореща вода, пяна за бръснене се раздава сутрин в баните, самобръсначките са осигурени за месец напред. А и знае ли се - в разгара на бойните действия, под куршумите, може да прибяга гражданин, който ще изпадне в шок от брадатия облик на руския войник и внезапно да преосмисли своето негативно отношение към бандеровците", саркастично коментира той.

Кадиров е убеден, че това е явна провокация, която цели да потъпче бойния дух на бойците в тази "свещена война заради Всевишния", които "само заради Всевишния носят бради, защото така е правил нашият любим Пророк". "Тези брадати освобождаваха Мариупол, Северодонецк, Лисичанск и други градове, изпълнявайки всички поставени от щаба задачи. В нашата армия 99.9% носят брада, грижат се за нея... И стига сте придиряли към войниците по всякакъв повод! Ако искате да проверите съблюдаването на устава, заповядайте на фронта", добави той.

Евгени Пригожин за пореден път подкрепи Кадиров. "Няколко клоуна се опитват да научат изтощените от тежкия военен труд бойци колко пъти да се бръснат и с какъв парфюм да посрещат висшето началство. Смятам, че трябва да има законодателно ограничение и

 

най-сурово наказание със затвор до 50 г. за разкрасяването на армията",

 

смята той.

Към двамата се присъедини и президентът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин, който изрично заяви, че на военнослужещите в региона не е забранено да носят бради, както и да ползват личен транспорт.

Всъщност бръсненето не е единствената мярка, която изглежда нелогична на фронта. Военнослужещите вече трябва да отдават задължително чест на офицерите, дори в окопите, което може да застраши живота им. Според един от източниците на "Новая газета Европа", командващият Валери Герасимов неотдавна е инспектирал войската в Беларус и останал недоволен от външния вид на подчинените си. "Герасимов е древен "ботуш" от старите съветски традиции. За него е важно всички да маршируват в крачка. След посещението му бе спусната заповед да се унифицира външния вид на всички, без изключение, бойни части. Не е тайна, че офицерите в зоната на бойните действия се стараят да не подчертават различията и не обичат да им козируват в окопите. Защото врагът със сигурност ще се опита да унищожи и войника, и офицера. За да не се отличават, офицерите често обличат униформа без пагони или дори маскировъчни халати. Но сега дойде указание, въпреки здравия смисъл, да се носи едва ли не парадна униформа, а по-нисшите чинове да отдават чест. Излиза, че на генералите не им пука за живота. Важното е изпълнението на уставите, написани в мирно време", коментира източникът.

Друг източник във войската смята, че забраната за използване на таблети и телефони е неизпълнима в условията на съвременна война. Украинската страна и без това значително превъзхожда руската в използването на електронните средства за водене на боеве. "Противникът разполага със специална система, позволяваща в реално време да предава в подразделенията информация за разположението на нашите сили. Данните, получени от дронове или от разузнаването, веднага стават достъпни за всички участници в боя. С помощта на електронните средства и на специални програми артилеристите изчисляват местоположението на целите и коригират огъня. А нашите войници

 

продължават да ползват тефтери, линийки и ъгломери.

 

Дроновете също не могат да летят и предават данни без управление от телефон или таблет. Да се забранят, означава да се оставят войските слепи и глухи. Преди няколко години ни обещаха да ни дадат специално разработени, защитени системи за връзка, както и специални телефони. Нищо не се случи. Вероятно парите отново са били откраднати. А сега си го връщат на нас", обяснява източникът.

Източници на "Новая газета Европа" в руската армия недоумяват и как изобщо е възможно да се облекат всички руски военни в еднаква форма и да се откажат от използването на невоенни автомобили. Все пак снабдяването с униформи бе осигурявано в много случаи от местните власти или дарения, мнозина мобилизирани и доброволци сами си купуваха нужното. "А за транспорта въобще да не отваряме дума. Не всички подразделения имат даже обикновени уазки. В тази ситуация всеки автомобил е възможност и да се добереш до позициите си на фронта, и да доставиш въоръжение, или ранени - в болница. Ако се въведат ограничения, числото на жертвите ще се увеличи рязко", прогнозират те.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата