Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разработчиците на ракетата “Кинжал” са обвинени в държавна измяна

17 Май 2023

Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови ракети “Кинжал”, са изправени пред "много сериозни обвинения" в държавна измяна, обяви днес Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

Случаят е свързан с главния научен сътрудник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН) Валерий Звегинцев. Ученият се намира под домашен арест. По информация на източник на ТАСС от Сибирския отдел на РАН Звегинцев е бил задържан преди около три седмици. Повод за подозренията, че е извършил държавна измяна, станала негова статия в иранско списание, посветена на газовата динамика. По думите на учения, преди публикацията статията е преминала две експертизи за възможна секретност.

На сайта на института, където е работил Звегинцев, вчера беше публикувано отворено писмо, в което се съобщава, че той е заподозрян в държавна измяна заедно с двама негови колеги - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били задържани миналото лято и изпратени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. В откритото си писмо служителите на института се обръщат към руските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с промишлеността, с апел да защитят руската наука в областта на аеродинамиката.

Кремъл се е запознал с обръщението на учени от Сибирския отдел на РАН, след като техни колеги бяха обвинени в държавна измяна, но не може да коментира, докато тече разследването, каза днес пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не смятам, че Кремъл може да излезе с някакво становище. Наистина видяхме това обръщение, но руските спецслужби работят и изпълняват своите функции. Това е много сериозно обвинение. Разбира се, че човек може да бъде признат за виновен само с решение на съда. Докато текат следствените действия, нямаме право да излизаме с никакво становище", каза говорителят на Путин.

Ключови думи:

РАН, ракети, измяна, учени