Медия без
политическа реклама

42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

Руските въоръжени сили са заплаха за радиационна безопасност, пише в общата позиция, подписана и от България

14 Авг. 2022
АЕЦ "Запорожие"
BGNES/EPA
АЕЦ "Запорожие"

42 държави, сред които и България, се подписаха под обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от най-голямата атомна централа в Европа "Запорожие". "Разполагането на руски военен персонал и въоръжение в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите на безопасност, сигурност и предпазни мерки", пише в позицията. 

Отбелязва се още, че присъствието на руските въоръжени сили в Запорожката атомна електроцентрала пречи на оператора и на украинските власти да изпълнят своите задължения за ядрена и радиационна безопасност в съответствие с международните конвенции.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли военните си сили и целия неупълномощен персонал от Запорожката атомна електроцентрала, нейните непосредствени околности и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна и законният оперативен персонал може да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплаха или неприемливо тежки условия на труд", се казва в общата позиция.

Тя е от името на Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта , Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединени американски щати , както и Европейския съюз.

Властите в завзетата то Русия украинска Запорожка област обмислят възможността за спиране на Запорожката АЕЦ заради обстрела на въоръжените сили на Украйна. Това заяви вчера в „Телеграм“ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, предаде ТАСС. Във връзка с продължаващия обстрел на Запорожката атомна електроцентрала от украинските въоръжени сили, местните власти предлагат това съоръжение да бъде спряно, за да се избегне ядрена катастрофа, пише Улянов.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна обяви, че руските войници, които стрелят под прикритието на АЕЦ „Запорожие” ще бъдат специална цел на украинските служби за сигурност. „Разбира се, че трябва да има сериозна реакция. Украинските дипломати и представители на държави партньори ще направят всичко възможно новите санкции срещу Русия да блокират ядрената й индустрия. И всички политици от тази терористична държава, както и тези, които им помагат в тази операция по изнудване с ядрената електроцентрала, трябва да отговарят в Международния съд”, каза украинският държавен глава.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата