Quantcast
Корабът Crew Dragon се скачи в орбита с МКС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Корабът Crew Dragon се скачи в орбита с МКС

1 794
 НАСА

Американският пилотиран космически кораб „Crew Dragon“ на компанията "SpaceX“ се скачи с Международната космическа станция (МКС). Скачването и последвалите действия на астронавтите се следят на живо на сайта на НАСА.

"Мекото улавяне беше успешно. „Crew Dragon“ се скачи със станцията. Това стана в 23:01 ч по времето на източното крайбрежие", информират от НАСА. Екипажът на кораба пък потвърди успешното приключване на операцията на своя акаунт в "Туитър". В момента се проверява херметичността на докинг станцията за възможни течове.

Скачването стана със закъснение от около 6 минути. Това се наложи, за да може на разстояние 20 м от станцията, да се изчака изгревът и ясно да се види орбиталния комплекс. За разлика от товарния космически кораб, който бе скачен със захващане с манипулатор, контролиран от екипажа на станцията, пилотируемият „Crew Dragon“ е проектиран да се прикачва към МКС в автоматичен режим. Ако е необходимо, както в руския космически кораб „Союз“, е възможно и ръчно скачване от командира на кораба.

Екипажът на мисията „Crew-1“ е от американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър, а с тях е и представителят на Японската аерокосмическа агенция Соичи Ногучи. От тях трима имат опит в космически полети: Ногучи е летял в космоса два пъти, Хопкинс и Уокър - по веднъж. За Глоувър това е първи орбитален полет.

Екипажът на „Crew Dragon“ се присъединява в МКС руснаците Сергей Рижиков (командир), Сергей Куд-Сверчков и американката Катлийн Рубинс, които са на станцията от 14 октомври, като част от 64-ата основна експедиция. Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи ще в орбиталната станция шест месеца и ще се върнат на Земята на борда на „Dragon Crew“, който трябва да кацне край бреговете на Флорида.

Корабът, наречен „Resilience“, беше изстрелян от ракетата „Фалкон 9“ в понеделник, от космодрума Кейп нос Канаверал, Флорида. „SpaceX“ приземи използвания първи етап на ракетата-носител на плаващата платформа „Of Course I Still Love You“ в Атлантическия океан. Компанията подобрява технологията си за връщане на етапа, за да намали разходите за изстрелване на ракети.

Първият пилотиран полет на „Crew Dragon“ бе извършен тази година от астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен. Космическият кораб, изведен в орбита на 30 май, се скачи при автоматичен режим към МКС на 31 май. 

Изстрелването на „Crew Dragon“ е първият пилотиран полет от девет години насам от САЩ с американски космически кораб. НАСА прекрати тези полети през 2011 г. и оттогава нейните астронавти се качват до МКС с руските кораби „Союз“.

Ключови думи:

Crew Dragon, Space X, МКС

Още

Роскосмос иска да изпревари… Холивуд

15.05.2021

897
Първият екипаж на SpaceX се върна успешно на Земята

02.05.2021

Обновена

1859
Русия няма да праща космонавти с корабите на SpaceX

25.04.2021

3682