facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

"Дракон"-ът на SpaceX се скачи с МКС

6 226

Космическият кораб "Drаgоn" на SpaceX се скачи с Международната космическа станция (МКС) в 17.17 ч българско време. След 19 часов полет екипажът на мисия "Demo-2" достигна модула "Хармония" на МКС и автоматично се скачи. Бoб Бeнĸен и Дъг Xъpли ще се присъединят към космонавтите, които са в станцията от „Eĸcпeдиция 63″ - aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди и pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo пpиcтигнaxa нa MKC нa 17 aпpил т.г. cъc „Coюз MC-15“.

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно - между 30 и 119 дни. Което означава, че Хърли и Бенкен ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 г. Те трябва да кацнат с капсулата "Drаgоn" на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът Go Navigator. 

МКС, най-скъпоструващият обект, построен от човечеството, е изградена на ниска околоземна орбита - приблизително 360 км над планетата и се движи със скорост 27743 км. в час. За да достигнат МКС и да се позиционира, "Dragon" направи няколко обиколки на планетата. 

Всъщност, "Dragon" вече е бил на МКС -  на 25 май 2012 г. той стана първият частен космически кораб, който се е скачил с орбиталния комплекс. На 10 октомври същата година той отново се скачи с МКС като носеше и полезен товар. И двата полети бяха без екипаж. От 2010 г. корабът е стартирал 22 пъти, а специано на станцията Dragon вече е доставил 43 тона полезен товар, а е свалил на Земята около 33 тона. 

 

 

72

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съединените щати рестартираха космическата си програма

30.05.2020

Обновена

9864 79
Астронавтите на Мъск не се консултирали с Гешев
Отложиха полета на SpaceX заради лошо време

27.05.2020

Обновена

9359 73

Коментари

Страници

de_Ruyter

Не разбирам целия хайп по това изстрелване, па скачване, па хеле предстои и приземяване!? 

 

Какво точно е специалното? Че Мъск е частник? Може... ама друг път. Че държавното финансиране не ми се връзва с частен бизнес... работят заедно с НАСА... или за НАСА това е някаква нова операция? 

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Какво точно е специалното? 

Никъде в дописката не се споменава "специално". Нито точно, нито неточно.

de_Ruyter

Сори, ама ни подгряват от месец за събитието, следи се пряко, все едно стъпват на Марс, даже домакини във фейсбук споделят с треперещо сърце, че нямат търпение... 

 

Та, ако това не му е специалното, не знам кое. Когато нещо се промотира медийно по този начин, а същата операция за други е рутина която се споменава с два реда в новините... еми, сори, не ми обяснявайте къде му е специалното... 

 

Совалките бяха много по сложни като  излитане, пилотиране и приземяване... и никой не ги възприемаше като десетото чудо. А за това хайпа е все едно са измислили телепорта... 

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Сори, ама ни подгряват от месец за събитието, следи се пряко, все едно стъпват на Марс, даже домакини във фейсбук споделят с треперещо сърце, че нямат търпение... 

Кои се те? Тези, които ви подгряват? Към кого е упрекът? Към този тук вестник? (Домакините във Фейсбук - тяхна си работа. )

deaf

Изстрелването на "Крю Драгън" е историческо защото той е първият орбитален космически кораб създаден през 21 век! Затова! Последният пилотиран космически кораб е бил създаден през....1981г.! И оттогава НИЩО! До вчера... Руснаците и до днес си карат със "Союз",които са технология от 60-те години на миналият век. Руските зевзеци наричат корабите от серията "Союз" "космически лади и москвичи". Има защо. Китайският кораб "Шенчжу" е създаден през 90-те години на миналият век.

de_Ruyter

Принципът е абсолютно същия, няма нищо революционно. Дори медиите го водят исторически не защото има различни двигатели или гориво, а защото е, цитати "първият частен", "първият на НАСА от 9 години"... 

 

Колкото до другите космически кораби- нито ползват технологиите на 80-те, нито материалите от които правят ракетите са същите. Стига сте писали глупости. И да, совалките бяха по сложни... 

Стамен Недев
снимка на Стамен Недев

Средната възраст на хората на Мъск е под 30г..........! Първата степен се връща...!

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Специално е и поставя нов етап в усвояването на космоса. Другото е плачът на мурзилките ...

Както каза Мъск по повод рогозин - батута работи.

segal

Нищо ново от 80-те? Тайконавти ходиха в космоса, ама с кораб ли бяха, по боба ли се катериха или пеша стъпваха по облаците... 

Сократя

Добре де.

Не гледай и не слушай. Кой те насилва?

de_Ruyter

Аз не гледам бе пич отатък океана... обаче като си пусна новините, да чуя колко негри са убили в САЩ и това е първата или втората новина... 

 

Ето, влизам в Сега да почета за премиерОТ ни, как открива поредна зала и това за Мъск е водеща новина, гаче ракетите до сега не са летели?! 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Пусни си пайнера и се радвай.

Solace

Предните астронавти са летели неисторически. 9-10 г. история липсва...

 

bay Dragan

Исторически , щото УСА ракетата е тънка и много дълга, а руските са къси и дебели.

Сладур

Браво на братята амриканци!

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Браво на братята ам(-)риканци!

Благодаря, бъ(-)гарски Сладур!

toronegro
Братята на американците преди 30г. бяха братя и на съветските граждани. Въобще тези хора не могат да дишат без да имат въображаеми по-големи батковци.
toronegro
А след 20-30 години ще казват братя и на китайците
Slava
снимка на Slava

Двама българи в екипа на SpaceX👍👍

 

https://btvnovinite.bg/svetut/dvama-balgari-sa-v-ekipa-izvel-chastnata-raketa-na-spejs-eks-v-kosmosa.html

Сократя

Хайде сега да опитам с пределна добронамереност.

На онзи който се чуди какво му е толкова особеното на днешния полет, обяснявам:

Има една много известна източна поговорка: Дори и най-великото пътешествие започва с една обикновена крачка.

Приемете го така - като една обикновена крачка. Необикновеното идва тепърва.

А ако искате да знаете какво е то - потрудете се малко, не чакайте всичко да ви се поднася сдъвкано. Натракайте в Гугъля: NASA - Artemis.

Може и да ви стане интересно.

emo1971

Космическият кораб "Drаgоn" на SpaceX ще се скачи с Междунаодната космическа станция (МКС) в 17.27 ч българско време. След 19 часов полет екипажът на мисия "Demo-2" ще достигне модула "Хармония" на МКС

.............................

Доколкото ми е известно, тук има големи познавачи на перипетийте около тази космическа мисия, поради което моля за разяснение,... това съчетание на "Дракон" с "Хармония"... случайно ли се е получило или,... е някаква предмерена алюзия, със съвсем небезизвестния древногръцки мит... и освен това, ако разбира се е второто... то каква и най-вече защо???

Иначе не смея да си помисля дори, че съвпадението е случайно, понеже... що за предзнаменование би било, чак толкова точно, но при това и случайно, съвпадение, с една дотолкова трагично-злокобна и тъжна история... дошла до нас от дълбоката древност !? Затова и особено бих бил благодарен, на отговор на въпроса- защо са го подбрали за тази мисия... точно този мрачен мит?  

Минувача
снимка на Минувача

https://www.spacex.com/vehicles/falcon-9/?fbclid=IwAR2dpm6jcndZKh-gHGVJwnfZX0-Z7oh4Wqo__zq_ncxCdAa-0UXtiV38-B8

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Най-весело беше снощи, като питаха дали са получили поздравления от роскосмос. Илон Мъск каза "Трамплина работи". Направо се изгаври с мурзилките. С този космически кораб, се изпари най-сериозния източник на приходи за мурзилкакосмос

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

това съчетание на "Дракон" с "Хармония"... случайно ли се е получило или,... е някаква предмерена алюзия, със съвсем небезизвестния древногръцки мит..

С Дракон и Хармония визираме китайски мит.  

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Доколкото ми е известно, тук има големи познавачи на перипетийте около тази космическа мисия, 

Патрициите от рода на римлянина Перипетий се навъртат около мисията? Интересно. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Приемете го така - като една обикновена крачка. Необикновеното идва тепърва.

А ако искате да знаете какво е то - потрудете се малко, не чакайте всичко да ви се поднася сдъвкано. Натракайте в Гугъля: NASA - Artemis.

Може и да ви стане интересно.

 

Сократе, ти да не си възпитаник на климатичното училище във Вършец? 

Вчера, в отговор на твоя реплика към мен, специално ти написах, че нито "Драгон", нито "Старлайнер" са космически кораби, които ще летят до Луната. Те са конструирани за полети до МКС. 

За полети до Луната се строи "Орион", който ще лети със свръхтежката SLS. 

Защо продължаваш да се правиш на интересен, не мога да разбера.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Най-весело беше снощи, като питаха дали са получили поздравления от роскосмос. Илон Мъск каза "Трамплина работи". Направо се изгаври с мурзилките.

 

Първо, "Роскосмос" поздрави много сърдечно Мъск и "СпейсЕкс".

https://news.ru/science/rogozin-pozdravil-maska-s-uspeshnym-ispytaniem-crew-dragon/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%253A%252F%252Fyandex.ru%252Fnews&sign=834265805239548%2C363215282511276

https://www.roscosmos.ru/28594/

 

Второ, Илон Мъск неведнъж е използвал този израз в редица свои закачки с Рогозин и мисля, че лафът му е съвсем намясто. 

 

Трето, употребата на всякакви грубиянщини съвсем не повдига нивото на дискусията, а само говори за културата на употребяващия ги.

ДpaгaнOxpидcки

Туткалчев 15:42 - Сократе, ти да не си възпитаник на климатичното училище във Вършец? 

Туткалчев, 15:51 - Трето, употребата на всякакви грубиянщини съвсем не повдига нивото на дискусията, а само говори за културата на употребяващия ги.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

А ти какво искаш да кажа на човек, до когото вчера написах специален отговор на собствения му въпрос за Лунната програма на САЩ, който започваше с това, че вероятно не съм запознат с нея? 

Отговорих му любезно и го осведомих за възможностите на пилотираните кораби, както и за това, че "Драгон" на "СпейсЕкс" няма нищо общо с Лунната програма.

Днес обаче отново с леко ехидство се задава същият напълно погрешен въпрос.

Аладар

Вчера не чух в репортажите на американците благодарности към немеца щурмбанфюрер от СС- Вернер фон Браун

(Technische Universität Berlin-1932 г) който ги научи да полетят в космоса и им направи първите

ракети включително великата ракета Сатурн-5.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%80_%D1%84%D0%BE%D0%BD_%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BD

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BD,_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%80_%D1%84%D0%BE%D0%BD

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш