Медия без
политическа реклама

Вицепрезидент на БФС действа срещу директива на УЕФА за LGBTQI+

Решението на Емил Костадинов да агитира срещу джендър пропаганда в училищата е в разрез с политиката на европейската централа

БГНЕС
Емил Костадинов (вдясно) не за пръв път се обвързва с политически каузи. На тази снимка от 27 септември 2021 г. той участва на учредително събрание на Инициативен комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова съответно като независими кандидати за президент и вицепрезидент на България.

Решението на вицепрезидента на БФС Емил Костадинов да агитира срещу т.нар. джендър идеология по училищата със сигурност няма да се погледне с добро око от УЕФА и може да му навлече неприятности.

Както е известно, на 1 март лидерът на БСП Корнелия Нинова се похвали, че в Инициативния комитет на партията за референдума срещу джендър идеологията в българските училища влизат именно Костадинов, а също така и селекционерът на юношеския национален отбор (до 19 г.) Ангел Стойков, който от 10-ина дни е и треньор на втородивизионния "Монтана".

По-късно Костадинов даде да се разбере, че включването му в този Инициативен комитет не е просто, за да ползват името му за реклама, а е действал по убеждения.

"Приех поканата поради няколко причини - аз съм източноправославен християнин и не бива да позволим християнските ценности да бъдат нарушени. Ценя семейството, той е най-святото и най-ценно огнище за всеки човек. А в основите на семейството стоят мъжът и жената, които създават деца. Безумно е тази идеология да навлиза в светиня като българското училище. Много родителски каузи подкрепиха нашата кауза, което ме радва. Аз не съм против хората с различна сексуална ориентация, а против идеологията на джендърите", коментира вицепрезидентът на БФС пред "Блиц".

От УЕФА обаче са подели коренно различна политика - в подкрепа на LGBTQI+ обществото. Това дори бе обявено официално от европейската футболна асоциация през юли м.г.

"УЕФА се ангажира да направи футбола безопасна и гостоприемна среда за всички, независимо от това кого обичаме, нашата полова идентификация или половото ни изразяване. Следователно всеки от нас трябва да може да изживее и да се ангажира напълно с тази красива игра, докато се чувства уважаван и подкрепян от нашите съотборници, опоненти, общност и съответните институции. За да гарантира това, УЕФА е поставила ясни дългосрочни цели и задачи, за да помогне за преодоляване на трудностите, пред които е изправена LGBTQI+ общността. Застъпването за зачитане на човешките права е от съществено значение за УЕФА и жизненоважен стълб на стратегията на УЕФА за устойчивост на футбола. През следващите 12 месеца УЕФА ще работи със своите партньори за изграждане на среда във футбола, която е безопасна и приобщаваща за LGBTQI+ лица и групи", се казва в изявлението на УЕФА.

При това положение от европейската футболна асоциация определено биха имали големи резерви към така открито обявената позиция от човек на толкова висок пост в БФС, която е в разрез с поетата генерална линия на УЕФА. Още повече, че в кампанията на БФС е намесен и селекционер на национален отбор, а УЕФА счита, че зачитането на LGBTQI+ обществото трябва да се приема и от самите футболисти и треньори.

Достатъчно е да си припомним скандалите преди началото на Мондиал 2022, когато 9 федерации, които са членки на УЕФА, искаха да демонстрират своята съпричастност в защита на LGBTQI+ правата, включително и с носене на ленти в цветовете на каузата от капитаните на националните отбори.

Нов скандал между участници на Мондиал 2022 и домакина Катар се очертава броени дни преди началото на първенството. Осем от участниците в турнира обявиха намерението си капитаните на техните отбори да играят на шампионата с ленти с надпис OneLove в подкрепа на правата на LGBTQ+.

Тогава ФИФА не разреши подобни демонстрации на терена, за да не се накърнят чувствата на домакините на световното първенство - Катар. Отказът на световната футболна асоциация обаче не бе приет добре от въпросните федерации, като от Германския футболен съюз се обявиха, че излизат във фундаментална опозиция на ФИФА.

 

ДРУГ СКОРОШЕН СЛУЧАЙ

Всъщност това не е първи случай, в който човек от ръководството на футболния съюз се набърква в скандал по отношение на правата на човека. Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов бе глобен с 500 лв. на 13 юли 2021 г. (б.ред. - тогава той още бе действащ член на Изпълкома на БФС) от Комисията по защита от дискриминация. Стефанов беше признат за виновен, че е отправил дискриминационна обида на принципите "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение". Това се случи, след като Международната асоциация за борба с расизмa (FARE) подаде сигнал за пресконференция на президента на "Славия" от юни 2020 г., на която той използва изрази като "бежанци и тем подобни", "ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка", "черен пе**ст", "негър", "негри" и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация.

През март 2021 г. Комисията по етика и феърплей към БФС обяви, че се е самосезирала за думите на Стефанов, но не последва развитие. А в същото време УЕФА има категорична позиция срещу проявите на расизъм във футбола, подобно на подкрепата на LGBTQI+ общността.

Още по темата