Медия без
политическа реклама

"Сребърната" Костадинова: 1000% ще имаме още медали

През 1992 г. за бронз не ни обръщаха много внимание, спомни си легендата Мария Гроздева

01 Авг. 2021
БГНЕС
Антоанета Костадинова и Мария Гроздева се завърнаха усмихнати на родна земя.

Единствената медалистика за България от началото на XXXII лятна олимпиада в Токио 2020 Антоанета Костадинова се завърна на родна земя тази сутрин. Олимпийската вицешампионка в стрелбата с пневматичен пистолет от 10 м изрази твърда убеденост, че страната ни ще има още призьори до края на игрите в японската столица.

"На 1000% съм сигурна, че ще имаме още медали, няма да съм само аз. Няма да назовавам имена, само ще кажа, че борбата ни е много силна, особено женската. Май жените ще отсрамят България на тази олимпиада", каза с широка усмивка 35-годишната състезателка от Търговище.

Тя сподели, че още ѝ е трудно да осъзнае какво е постигнала:

"Много е рано още. Първото нещо, което направих на следващата сутрин, бе да видя дали медалът е при мен. Дали не съм сънувала. Този медал ми донесе спокойствие. В момента, в който го взех, и на следващото състезание бях много спокойна, сякаш бях в Търговище. Толкова много се борихме с треньора ми."

Относно пропуснатия шанс да извоюва втори медал в стрелбата от 25 м с малокалибрен пистолет, Антоанета коментира:

"Изпуснах медала заради първата серия. Радвам се, че успях да се събера, и четвъртото място не е лошо постижение. За мен когато едно дете се роди, Господ казва къде ще бъде добро. Имаше моменти, когато почти се бях отказала от спорта. В никакъв случай този момент няма да избледнее дълго. Децата са нещото заради, което всичко си заслужаваше."

Костадинова подчерта, че няма да си поставя никакви конкретни цели за олимпиадата в Париж `24, която е само след три години. И изказа признателност към председателя на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева, сложила край на състезателната си кариера в Токио:

"За мен бе чест да сме рамо до рамо с Мария Гроздева. Да знае, че и аз мога, и да покажа, че в мен може да види добра заместничка. Мария винаги ще бъде №1. България трябва да се гордее с нея. Има много медали и титли, които и културист няма да може да вдигне. Париж е близо, но има много време нещата както да се подобрят, така и да се объркат много. Първо трябва да си спечеля квотата. Няма да мечтая за олимпийска титла. Ако дойде, добре дошла."

Самата Мария Гроздева също се прибра в София и сподели своите чувства след последното състезание в славната си кариера. 49-годишният доайен в българската делегация в японската столица участва на рекордна за България седма олимпиада и се оттегли от стрелбището с два златни и три бронзови олимпийски медала.

"Не беше трудно да взема това решение да се откажа от спорта, защото аз се подготвях за този край от половин година насам. Дори съжалявам, че подготовката ми беше добра, не бе за такова представяне. Не всеки човек може да покаже винаги възможностите си. Напрежението беше голямо. Всеки ден, всеки месец. И става все по тежко с годините. Затова чаках този момент с радост. Да не мисля за оръжие, за тренировки, за състезание...", заяви легендата, избрана за Спортист №1 на България през 2004 г., когато спечели на игрите в Атина спечели последните си два олимпийски медала - злато на 25 м пистолет и бронз на 10 м пистолет.

Мария си припомни и своя дебют на олимпийските игри - в Барселона `92, когато спечели и първия си медал - също бронзов на 10 м пистолет:

"Бях на 20 години. Бяхме огромна група спортисти и много медали печелихме. Имаше радост, но за бронзов медал не ни обръщаха много внимание... Може би и по-добре. Спомням си, че бяха много хубави години с много успехи. Най-ценните отличия в кариерата ми са олимпийските титли в Сидни 2000 и Атина `04. Спомените са ми много ярки от всички олимпиади, но най-високите ми постижения бяха в Сидни и Атина."

Гроздева е убедена, че няма да поднови кариерата си на по-късен етап. И похвали Япония за организацията на игрите в Токио в условията на пандемия и извънредно положение.

"Със сигурност утре като се събудя, животът ми тръгва по друг начин. Категорична съм, няма връщане. Чувствам се емоционално изхабена! Няма смисъл. При мен така стоят нещата, че толкова много години съм участвала, за да съм на върха. Сега да продължа само за да участвам, няма да ми донесе нищо. Японците се представиха отлично с организацията на тази олимпиада. Страхотна организация. Чудна нация! Усмихнати, отлични. Да, маските ги носихме навсякъде, навън и вътре. Очарована съм, страхотна олимпиада с мерки и всичко."

Още по темата