Медия без
политическа реклама

Политическо послание на Джокович наля масло в косовския огън

Фенове призоваха тенисист №3 в света да бъде изхвърлен от "Ролан Гарос"

30 Май 2023
Посланието на Новак Джокович за Косово беше излъчено на видео стената на централния корт "Филип Шатрие" в Париж, което предизвика гнева на мнозина фенове по трибуните.
TWITTER
Посланието на Новак Джокович за Косово беше излъчено на видео стената на централния корт "Филип Шатрие" в Париж, което предизвика гнева на мнозина фенове по трибуните.

Сръбският тенисист Новак Джокович се забърка в нов политически скандал. След победата си над американеца Александър Ковачевич с 6:3, 6:2, 7:6 (1) в I кръг на "Ролан Гарос" вчера бившият №1 в света написа с маркер върху обектива на една от ТВ камерите "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието!".

Това се случи в същия ден, в който 41 войници от силите на КФОР бяха ранени при тежки сблъсъци с протестиращи сърби в отцепилата се територия. Умиротворителните сили на НАТО , отговорни за гарантирането на стабилността в Косово, влязоха в сблъсъци с демонстрантите, които настояват за изтеглянето на етнически албански кметове.

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово след сблъсъците с протестиращи сърби в региона, предадоха Ройтерс и БТА.

36-годишният Джокович е известен със своите патриотични нагласи и изразява постоянна публична подкрепа на родината си в политическия казус с Косово. Неведнъж белградчанинът се е изказвал против независимостта на държавата, която обяви отделянето си от Сърбия през 2008 г.

Посланието на поставения под №3 в схемата на Откритото първенство на Франция моментално предизвика гневни реакции. Голяма част от феновете на централния корт "Филип Шатрие" в Париж освиркаха сърбина, а минути след мача социалните мрежи бяха залети с остри реакции спрямо него, включително и с призиви за изваждането му от втория за годината турнир от Големия шлем:

"Новак Джокович трябва да бъде блокиран от всички спортни дейности. Много, много опасно е да му позволим да разпространява фалшива пропаганда, довела до смъртта на хиляди косовски албанци."

"Действията му допринасят не само за пропагандиране на омраза, но и за увековечаване на конфликти и разделения."

"Расизмът и шовинизмът нямат място в спорта."

"Този ​​човек просто обича сам да си копае гроба."

"Ролан Гарос" трябва да го дисквалифицира за използване на техния турнир за насърчаване на расизъм."

Самият Джокович обаче заяви, че стои зад думите си и не смята, че е направил нещо нередно.

"Не съм политик и няма да участвам в политически дискусии - заяви Ноле на пресконференцията след мача. - Като сърбин много ме боли от това, което се случва в Косово, изгонват нашите хора от общините. Това е най-малкото, което мога да направя, чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, роден в Косово. Чувствам необходимост да дам подкрепа на цяла Сърбия. Не знам какво е бъдещето за сръбския народ и Косово, но е важно да покажем подкрепа. Не знам какво ще стане. Знам, че имаше коментари от чужди журналисти, не знам дали ще ме накажат. Няма да се оправдавам, пак бих го направил. Аз съм против войните и всякакви конфликти, винаги съм говорил за това публично. Тази ситуация в Косово е прецедент в съответствие с устава на ООН и всички права. Много съжалявам, че сме в ситуацията, в която се намираме. Косово е нашето огнище, нашата крепост, там се проведе най-голямата ни битка, там се намират най-важните ни манастири."

Засега организаторите на "Ролан Гарос" не са заели официална позиция по темата. Във II кръг Новак Джокович трябва да се изправи срещу унгареца Мартон Фучович.

Novak Djokovic vs Aleksandar Kovacevic - Round 1 Highlights I Roland-Garros 2023. Watch the best moments from the the match that opposed Novak Djokovic and A...
A la Une de la presse, ce mardi 30 mai, la décision du président du gouvernement espagnol, Pedro Sanchez, d’organiser des législatives anticipées le 23 juill...
Novak Djokovic caused controversy at Roland Garros after his win. #novakdjokovic #djokovic #rolandgarros #frenchopen #france#serbia #kosovo #tennisSubscribe ...

Още по темата