Quantcast

Медия без
политическа реклама

Организираният опит за оставането на Борислав Михайлов на власт не успя

Михаил Касабов бе вписан като управляващ БФС въпреки жалбите на Емил Костадинов, Йордан Лечков и още двама членове на Изпълкома

23 Яну. 2024ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
БФС
Борислав Михайлов вече е официално извън БФС, според Търговския регистър, след като бе отписан като представляващ съюза.

Борислав Михайлов загуби много важна битка за задържането си на власт в Българския футболен съюз (БФС). Днес в 14:02 ч. той бе официално отписан от Търговския регистър (ТР) като представляващ футболния съюз, а вместо него бе вписан и. д. президент Михаил Касабов.

Това бе исканата основополагаща от опозицията за гарантирането на честен контрес на 15 март. До момента Михайлов присъстваше като представляващ БФС в Търговския регистър, въпреки че подаде оставка на 27 ноември м.г.

При предишната си оставка - през октомври 2019 г., той бе бързо заместен в ТР също от Михаил Касабов, но сега от БФС не бързаха да извършат промяната, като посочваха, че това не е необходимо. От Търговския регистър обаче отказаха да впишат поканата за конгреса, ако Касабов не присъства официално като представляващ - както бе посочен от Изпълкома на 27 ноември след подаването на оставката на Михайлов.

Но до последно вписването на Михаил Касабов бе под въпрос, тъй като бе задействан организиран опит за саботирането на този акт от ТР и съответно оставането на Борислав Михайлов като представляващ БФС.

Пръв за това алармира Георги Градев, който възнамерява да се кандидатира за президент на БФС на предстоящия конгрес на 15 март.

Той посочи, че почти едновременно, в рамките само на два дни (18 и 19 януари) са подадени три жалби от трима членове на Изпълкома срещу вписването на Касабов в ТР като управляващ БФС. Вчера пък е подадена още една, от четвърти член на комитета.

Градев твърди, че по този начин се прави опит за задържането на Михайлов на власт и след конгреса, защото при подадени жалби за редовността на този изборен форум ще продължава да управлява настоящото ръководство на БФС до окончателното произнасяне на съда. Сиреч, Михайлов ще продължи да се води управляващ за неопределен период време напред.

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който е най-верният поддръжник на Михайлов, е обжалвал пръв - на 18 януари. За съдия по делото му е определена Петя Георгиева.

На следващия ден (19 януари) са подадени още две жалби от членове на Изпълкома - от президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков (съдия по делото Весела Трайкова Живкова-Офицерска) и Димитър Георгиев (съдия Нели Алексиева). Георгиев е бивш депутат от "БСП за България" и бивш общински съветник в Пловдив.

Членът на екипа на Димитър Бербатов - Петър Величков, който още се води член на Изпълкома, обяви преди около месец, че на заседанието на 6 декември именно Димитър Георгиев е обявил пред всички, че ще се кандидатира за президент на БФС, за да обжалва конгреса и да може Михайлов да остане на власт. По-късно посоченият отрече това. Георгиев е известен във футболния фолклор като танцуващия до Борислав Михайлов под съпровода на чалга певицата Преслава.

"Съдбата на предстоящия конгрес е в ръцете на три достойни жени - съдии в СГС. Разчитаме на тяхната експертиза и морал. Нека да знаят, че обществото знае техните имена и ще след за тяхната работа под лупа. А за жалбоподателите и Михайлов само СЪД И ЗАТВОР. НИКАКВА МИЛОСТ!", написа още Градев.

По-късно стана ясно, че вчера и друг член на изпълнителния комитет - Йордан Лечков, също е подал жалба срещу БФС по същата причина.

Най-интересното е, че и четиримата членове на Изпълкома са участвали в заседанието на 27 ноември, на което Михаил Касабов бе посочен като и. д. президент на БФС, и са се подписали в протокола.

Друга любопитна подробност е, че през миналата седмица ръководството на БФС все пак подаде документи за вписването на Касабов (б. р. - след месец и половина уверения, че това не е нужно). Това означава, че Емил Костадинов, Йордан Лечков, Румян Вълков и Димитър Георгиев всъщност бламират действията на ръководството на БФС.

След днешното решение на ТР да бъде вписан Михаил Касабов като представляващ е все по-вероятно да отпаднат юридическите пречки за провеждане на конгреса на 15 март. Очаква се в петък да се проведе заседание на Изпълкома, на което да бъдат приети по изряден път всички необходими документи за форума.

Има обаче още една реална опасност за саботаж - днешното решение на ТР да бъде обжалвано пред съда. Това никак не е изключено, след като вече стават очевидни опитите на близките до Борислав Михайлов да пречат на нормалното протичане на конгреса.

Досега петима души са изявили готовност да се кандидатират за президенския пост в БФС - бившият капитан на националния отбор Димитър Бербатов, собственикът на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски, специалистът по спортно право Георги Градев, екснационалът Илиян Стоянов и бившият юноша на "Левски" Манол Иванов, който е син на легендата на "сините" Александър Манолов.

 

СЪМНЕНИЯ ОТ ОПОЗИЦИЯТА

От екипа на Димитър Бербатов също реагираха остро на подадените жалби от членовете на Изпълкома още преди да разберат, че Михаил Касабов все пак е вписан в ТР.

"Налага се да информираме всички, че най-скептичните ни опасения, свързани с бъдещото на българския футбол, се сбъдват. Плановете на Борислав Михайлов и обкръжението му са да заблуждават обществото с оставката на Михайлов. Идващият през март 2024 конгрес за избора на нов президент на БФС също е заблуда. Дори имитират, че Изпълнителният комитет избира Михаил Касабов за временно изпълняващ длъжността президент на БФС до провеждането на конгреса през март.

Истината е, че Михайлов се интересува само от едно - как да не бъде заличаван от Търговския регистър! Как да противодейства на негово място да бъде вписан временният президент Михаил Касабов. Целта е конгресът през март да бъде обжалван, решенията му да не могат да влязат в сила още няколко години и както е по закон - вписаният президент да остане на власт. Тоест Михайлов... Сега ставаме свидетели на тоталната наглост и брутализъм от страна на Михайловата клика", написаха от екипа на Бербатов във "Фейсбук".

Още по темата