Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът наказа БНР, като му оряза бюджета

14 Апр. 2021
БГНЕС

Правителството на Бойко Борисов мери с различен аршин финансирането на обществените медии, като очевидно протежира официозните БНТ и БТА. 

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията. Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време е одобрен трансфер към Българската национална телевизия от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения, и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2 750 000 лева, съобщи БНР. 

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави Радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване. Балтаков определя подобна политика спрямо БНР като "тенденциозна и преднамерена". 

Той посочва, че Радиото е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в условията на криза ръководството на обществената медия успява да изчисти над 5 500 000 лева дефицит. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?