Quantcast
ДАНС и НАП търсят кой рекламира при Диков и Кулезич | СЕГА
facebook
twitter

Медии

ДАНС и НАП търсят кой рекламира при Диков и Кулезич

Проверката показва защо България трябва да е още по-назад от 111-о място по свобода на словото, отговарят от телевизия "Евроком"
13 774
 Илияна Кирилова
Сашо Диков

НАП и ДАНС са изискали от собствениците на телевизия "Евроком" да разкрият кои са рекламодателите в предаванията на Сашо Диков - "ЕвроДикоф", на Люба Кулезич - "Честно казано" и на Владо Береану - "Седмичник с Береану". На 12 октомври НАП е отправила искане до управителя на медията Злати Златев да предаде документи и да даде писмени обяснения за приходите от изброените външни продукции в периода 1 януари 2018 - 31.12.2019 г. Предаването на Диков по "Евроком" върви от април 2018 г, а на Кулезич - от ноември с.г.

"Моля, представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, договор и дата, размер на постъпленията от реклами, плащането на рекламите - фактура и дата. Във връзка със споменатите външни продукции имате ли излъчвани рекламни спотове, спонсорство и алтернативни рекламни форми в предаванията на продуцентите, осигурени от продуцентите или постъпили целево за предаванията - излъчени в самото предаване или в други предавания, но договорени заради предаванията на продуцентите? В тази връзка, моля  представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, договор и дата, размер на постъпленията от реклами, плащането на рекламите - фактура и дата, как са разпределени приходите между продуцента и изпълнителя", пише в писмото на НАП, подписано от старши инспектор Ивайло Китанов. Данните следва да се предоставят в 14-дневен срок.

Проверка в "Евроком" тече от няколко месеца, обясни пред "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Започнала е по сигнал и се извършва по стандартната процедура. От ведомството обаче не може да посочат кога ще приключи.

Писмото на ДАНС е по-кратко. "Във връзка с извършвана проверка в ДАНС по възложена прокурорска преписка от 2020 г. моля да ни бъде предоставена информация относно дружествата - рекламодатели на "Евроком-Национална кабелна телевизия" ООД и лица, съконтрагенти по договори за предизборна реклама в местни избори 2019 г. Ако е налична информация за такива, моля да ни бъде предоставена информация за стойността на сключените договори и начина на плащане. Предвид кратките срокове на възложената прокурорска проверка, моля исканата информация да ни бъде предоставена в най-кратък срок", пише в писмото на агенцията, подписано от зам.председателя Недялко Недялков.

Пълномощникът на управителя на "Евроком" - Петьо Стайков, поясни за "Сега", че прокурорската проверка спрямо телевизията със сигурност е свързана със сигнала до прокуратурата на бившия евродепутат и ексводещ на предаване по "Евроком" Николай Бареков, подаден в края на 2019 г. След като шефовете на телевизията свалиха рубриката му от екран, Бареков сам се похвали, че е пуснал сигнал до Върховна касационна прокуратура за "незаконно финансиране" на "Евроком". "Ние не се притесняваме от това, че след като прекратихме деловите си отношения с Бареков, той ни наклевети в прокуратурата за данъчни злоупотреби. Предоставили сме в срок цялата поискана информация и не се притесняваме какъв ще е резултатът от проверката. Странното в случая е, че проверката е насочена срещу конкретни журналисти, които са изразители на критичната позиция спрямо злоупотребата с власт и с публичен ресурс в България. От работата на тримата журналисти се интересува служба като ДАНС. Това е форма на тормоз, който категорично показва, че мястото  по свобода на словото, което България заслужава, е не 111-о, а дори още по-назад", коментира Стайков.

Според него нито един рекламодател в "Евроком" не е изявил изрично желание да рекламира само в предаванията на Диков, Кулезич и Береану. Представителят на "Евроком" поясни, че рекламата в медията се събира и разпределя във всички предавания с най-висок рейтинг. "Нямаме специални рекламодатели в тези три рубрики, а се опитваме да разпределяме средствата във възможно най-широк кръг предавания, което и в интерес на рекламиращите компании", каза още Стайков. По негови думи приходите на "Евроком" за 2019 г. са "малко над 1 млн. лв" и са формирани от реклама и от такси за разпространение, като "около 99 на сто от разплащанията стават по банков път".

 

Хронология

За сигнала на Бареков срещу "Евроком" първи съобщи през януари 2020 г. сдружението "БОЕЦ". "Подобни сигнали никога не са плод на нечия самоинициатива. Винаги става дума за сценарий с конкретна цел. В случая целта е телевизия "Евроком" да бъде унищожена и работещите в нея журналисти да бъдат свалени от ефир. Предаванията на Люба Кулезич, Владо Береану, Сашо Диков, Николай Колев и др. дават последната свободна трибуна в телевизионното пространство в България. Поставят теми и канят гости, които никъде другаде не могат да бъдат чути и коментирани, освен при тях и Веселин Дремджиев. Теми и гости, неудобни за властимащите", коментираха от "БОЕЦ". 

 

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП: Парите за COVID-тестове на персонала са необлагаем разход

24.11.2020

1420 4
НАП се обзавежда с професионално звукозаписно студио

09.11.2020

10085 12
НАП започна акция "Таен клиент" по пазарите

04.11.2020

1307 7

Коментари

Страници

Антоан Савов

Тоталитаризъм в чиста форма. Колкото по-бързо свалим Борисов от власт и цялата шайка около него, толкова по-бързо ще се върнем към някаква нормалност. 

Азбукарче

     Че то по времето на Тато нямаше такава цензура!

nafta

Много знаеш какво е имало по времето на Тато ти..

УПСС
снимка на УПСС

И къде видя цензура в запитване?И кво секретно и тоталитарно има - кой плаща?

аиг3

А защо им е да питат, кой рекламира точно в тези три предавания? При това и двете институции? 

Бич Божи

@6 - Епа сигур знае от майка си, тато му и е казал 

Тренд Петков

мдааа.....рутинна проверка...просто е съвпадение накуп да се съберат всички бухалки ...сега чакайте разкрития в аванс от главния  прокурор....също без умисъл

Slava
снимка на Slava

И защо всички се притесняват от проверки, а реват срещу корупцията👿Ако бизнесът им е чист, няма от какво да се плашат.😉

тютюн

И защо всички се притесняват от маски на открито, а реват срещу ковида👿Ако маската им е чиста, няма от какво да се плашат.😉

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

''Живеем в малка, но весела държава'', каза той и пое към Карлуково

nafta

Предаванията на Люба Кулезич, Владо Береану, Сашо Диков, Николай Колев и др. дават последната свободна трибуна в телевизионното пространство в България.

А къде отиде БСТВ?

Бург Гаски

Идва ред и на релкамодателите!

Сгугню
снимка на Сгугню

И защо всички се притесняват от проверки, а реват срещу корупцията👿Ако бизнесът им е чист, няма от какво да се плашат.😉

Защото практиката на прокуратурата е да повдига обвинения, да ги огласява активно в медиите, да налага допустимите по закон временни ограничителни мерки на обвинените лица, а когато делото обичайно падне в съда поради липса на доказателства, обвинените вече са омаскарени пред обществото.

Мицо

Искаш да кажеш, на Каскетурата, нали? Защото нормална прокуратура в нормална държава няма такива практики.

Никса

 Ал Капоне е осъден за укриване на данъци. Мафията може да се разследва от данъчните, но Евроком и Дикоф -НЕ!

KTP

Диков = Капоне! 

Еха, ти си от "остриетата" на герб, познах нали? 

марк

 

 

 

 

                                                  Мафията може да се разследва от данъчните, но Евроком и Дикоф -НЕ!

 

 

                                       Мафията никой не я разследва. Нито за едни 700 000 000 нито за едни 75 000 000.И това е само което знаем.

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

А от ГУКЛ, филиал о-в Белене, няма ли някакво искане?

😶

sega_reader

За по-младите ще припомня, че този похват не е нов.

По времето на Иван Йорданов Костов имаше гонения на фирми, които рекламират в Каналето.

Затова предаването се излъчваше от разни мазета полунелегално.

Целта на Костов бе посредством държавен терор да се разколебаят рекламодателите и по този начин да се спре излъчване на неудобно за неговата власт предаване.

Да ви е познато ?

Всяка власт изважда на преде план най-долните качества на индивида. Преди два дни нали видяхте Каракачанов какъв език използва срещу обикновен, но възпитан гражданин, който му говореше на Вие.

Нкопчили са се във властта и със зъби и нокти я бранят.

Скрудж

За по-младите ще припомня, че този похват не е нов.

По времето на Иван Йорданов Костов имаше гонения на фирми, които рекламират в Каналето.

Затова предаването се излъчваше от разни мазета полунелегално.

Лъжеш кУтУ...римлянин. По времето на Костов беше спряно от БНТ предаването "Хъшове" на Слави, поради гадна  гавра с Надето Михайлова, която беше представена като танцуваща на пилон. После предаването отиде в ТВ 7 дни и се излъчваше от читалщето в "Младост" 1 

Epikur

 

 Верно е това, което си написал, защото и аз си спомням онази подигравка с Н. Михайлова. Не само това, тогава или по-късно, беше подигран и самия Костов, как краде от джоба на немския канцлер. Но ми се струва че тези неща са подробности. По-важното е, че смисъла в коментара на колегата с № 15 е истински.

hamer

Това сега се случва отново на телевизия 7/8 - хубава или лоша, но рекламодателите бягат, защо ли?

 

Бич Божи

Бият Паниковски, бият Паниковски!

bay Dragan

Ще трябва да се организираме в  ремсови нелегални групи и провеждане политически сказки от странстващи партагитатори . Не е излишно и нелегално ТВ ,"Хр.Ботев може би.

Това за зимата.

Пролетта , като се разлисти гората ще видим

Минувача
снимка на Минувача

Забележете, че въпросните институции МОЛЯТ за информация. Телевизията, очевидно, не се притеснява.

 

noooo1

Ще ги смажем! Мафията в действие. Но няма какво да се учудваме. Трябва да си спомним какво направиха в предната телевизия, където работеха Диков и Кулезич. Бръкна в чекмеджето, извади 1 млн. евро и я закри на секундата.

Тартамут

Диков е създателя на отровното трио. 

няманищо

Това, че   НАП вместо да си събира данъците, си пъха носа в търговските отношения на телевизията с чужди продукции, а ДАНС се ангажира с междуфирмени боричкания, отново за сметка на реалните ѝ задължения с всеки изминал ден го виждаме все по-често.Това обаче няма да е едноактна пиеска. Ще гледаме сериал. Не е случайно, че все повече българи вече се интересуват от звеното за борба с тероризма, за защита на свидетели и т.н. Тестовете за поносимост на обществото се реализират ежедневно.И това не са никакви конспирации, а факти от ежедневието.

Slava
снимка на Slava

Защото практиката на прокуратурата е да повдига обвинения

 

Каква прокуратура, прочети пак статията - НАП и ДАНС, няма никаква прокуратура. Излишно сте се наплашили.😂

Epikur

 

Обичаш доста да коментираш, да се заяждаш хапливо, да не признаваш никога грешка, винаги да си права и с последно категорично мнение, но не обичаш внимателно да четеш това, което ще прокоментираш. Хайде сега отново прочети публикацията  и виж по кое разпореждане ДАНС иска проверка. След това не очаквам от теб признание за грешка, а пак усукване, измъкване, умуване и стремеж пак да убеждаваш, че си безгрешна.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш