Quantcast
Заработи първата АЕЦ в арабския свят | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Заработи първата АЕЦ в арабския свят

3 780
 Туитър

Премиерът на ОАЕ и владетел на Дубай - Мохамет бен Рашид ал Мактум, обяви пускането в експлоатация на първата в арабския свят атомна електрическа централа (АЕЦ) "Барак".

"Днес обявяваме публично успеха на ОАЕ в пускането на първия атомен реактор в арабския свят. Специалистите успяха да заредят ядрено гориво, да проведат комплексни изпитания и успешно да завършат операцията по пускането", написа шейхът в "Туитър".

Той отбеляза, че ОАЕ смята да "експлоатира 4 блока в централата, които ще осигурят 1/4 от нуждите от електроенергия по "безопасен, надежден и екологично чист начин", като нарече централата и космическите изследваня на емирствата "съобщение към света, че арабите са готови да въозбновят своя път в науката и да се конкурират с останалите велики нации".

АЕЦ "Барак" ще има 4 енергоблока с обща мощност 5600 мегавата. Тя бе започната през юли 2012 г. и струваше общо $24.4 млрд. Централата е разположена в западната част на обединените емирства, на брега на персийския залив в региона Ал-Гарбия, емирство Абу Даби. 

Ключови думи:

АЕЦ, ОАЕ, Абу Даби
41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха историческо споразумение

15.09.2020

1083 10
Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения

13.08.2020

374
Хуан Карлос е отлетял с частен самолет за ОАЕ

07.08.2020

2394 14

Коментари

Страници

Бонжуар

Какъв е реакторът? 

воденичарЯТ

Южнокорейски APR1400

 

Сделката за строителството на четирите енергоблока с реактори APR-1400 в Барака на 50 км от град Руваис на стойност 20 милиарда долара бе подписана през декември 2009 година.
Тогава Enec избра консорциум начело с Kepco за строителството на централата

 

https://www.kepco-enc.com/eng/contents.do?key=1533

 

 

Бонжуар

Благодарско. 

редник

И тези не можем да стигнем...

Sine_metu

Какво да ги направим?

След 30 години разруха и краят й се не види...

Sine_metu

Браво на братята корейци!

И цената $4,45 млрд. за 1 000 МВт е божеска

риболовец 5

  През 2012-та, по време на юруша за фотоволтаици, имаше масирано присъствие на корейски фирми.

  Имаха сериозни инвестиционни намерения за какво ли не.

  Но вече май всичко са продали.

  

редник

И цената $4,45 млрд. за 1 000 МВт е божеска

 

Ми да пренасят техниката в Белене и да почват!...    ;)

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Няма как да не е "божеска", като реакторите нямат core catcher (ловушка расплава) - конструкция за локализиране на стопилката на ядрото на реактора при тежки аварии с разтапяне на сърцевината му (като това, което се случи във Фукушима). 

Нямат и защита срещу въздушно нападение, с което си навлякоха гнева на Катар и Саудитска Арабия. А хутите по някое време се бяха похвалили, че са изстреляли срещу строящата се централа крилата ракета, но това не се потвърди. 

И централата се нарича "Бараках" (божия благодат), а не Барак. 

fractal
снимка на fractal

В Европа има 96 реактора и тепърва ще се чудят къде да си изхвърлят ядрените отпадъци и къде да си продават електроенергията

Туткалчев
снимка на Туткалчев

И от какво ще си произвежда енергията - от перки и фотоволтаици? 

Щото те са много екологични... 

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.power-technology.com/features/divided-opinion-inside-the-uaes-barakah-nuclear-plant/

Тук са сумирани както позитивите, така и критиките срещу проекта. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Памфуций

 

Още по-разгърнато е изложението на същия Дорфман в "Ал-Джазира": 

https://www.aljazeera.com/ajimpact/nuclear-gulf-experts-sound-alarm-uae-nuclear-reactors-200628194524692.html

Sine_metu

Съб., 01/08/2020 - 15:36 (нов)

Туткалчев

Няма как да не е "божеска", като реакторите нямат core catcher (ловушка расплава)

 

Нямат, но и уловителят на стопилката не струва $2 млрд. за 1 000 МВт, колкото е разликата между нашия 3+ проект и дубайския 3-то поколение. 

В Бангладеш руснаците изграждат „Руппур“ 3+ с цена $5,3 млрд. за 1 000 МВт. Пак не ни излизат 1 милиард долара за хилядник. А трябва да е обратното, щото не почваме от нулата.

mamut

 Първото предложение на Росатом през 2009-2010г да достроят Белене беше за 3,8 Милиарда долара(тези пари за ядрения остров), а сега сметни колко недостигат. Тогава Трайчо Трайков респективно ББ отказаха. Лично С.Кириенко - тогава шеф на РОСАТОМ предложи сумата. по една случайност бях свидетел на срещата

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Тц-тц-тц, как пък в някоя арабска страна, приятелска на Русия, или поне на Китай, не се пусна първия арабски ядрен реактор, ами в ОАЕ, дето след Саудитска Арабия са следващият най-голям арабски съюзник на САЩ, че и клиент за оръжията им.

 

Boris65

Да реакционната ядрена енергия - комуняшка изживелица и в демократична прогресивна арабска страна ! Ужасно ! 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

№ 13   Sine_metu

 

Нямат, но и уловителят на стопилката не струва $2 млрд. за 1 000 МВт, колкото е разликата между нашия 3+ проект и дубайския 3-то поколение. 

Не знам колко струва, но не е малко. А като се прибави и липсата на обвивка, способна да издържи удар на самолет, каквито са новите изисквания на МААЕ, икономисани са немалко пари. Четох някъде, че са общо към 1.5 млрд. долара (цитирам по памет). 

 

В Бангладеш руснаците изграждат „Руппур“ 3+ с цена $5,3 млрд. за 1 000 МВт.

"Руппур" в Бангладеш е с реактори по 1200 МВт единият (ВВЕР-1200). 

 

$2 млрд. за 1 000 МВт, колкото е разликата между нашия 3+ проект и дубайския 3-то поколение

Нашите два реактора до 2009 г. струваха 3.997 млрд. евро общо, но благодарение усилията на Бай Х.й сега ще струват едни съвсем други пари. 

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Тц-тц-тц, как пък в някоя арабска страна, приятелска на Русия, или поне на Китай, не се пусна първия арабски ядрен реактор, ами в ОАЕ, дето след Саудитска Арабия са следващият най-голям арабски съюзник на САЩ, че и клиент за оръжията им

 

Дали имаш идея какво точно си искал да кажеш? 

Според мен - не. Просто си цвъкнал. 

mamut

 те ОАЕ в момента внасят и газ, щото вътрешното потребление им се вдигна много, та правилно решение с АЕЦ

Sine_metu

Съб., 01/08/2020 - 15:47 (нов)

Туткалчев

И от какво ще си произвежда енергията - от перки и фотоволтаици? 

Щото те са много екологични... 

 

Не разбирам.

 

Не им ли стига, че ежегодно плащаме по 750 милиона за ВЕИ, на всичко отгоре не само излишни, но и създаващи огромни трудности за балансирането на ЕЕС? Нагло наричаните задължения към обществото, ама наистина безкрайно нагло - обществото плаща на филанкишии, а били задължения към него си. 

 

А те не разбират ли, че ножът е в кокала? Народът ни е не обран, ами одран.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Приятелю, не виждаш ли, че тонът ми е ироничен? 

Не съм против ВЕИ, но ги намирам само за допълващи към основните източници и за индивидуална консумация (фамилни къщи), а занапред такива се очертават да бъдат атомните централи в непосредствено бъдеще, атомните централи на торий в средносрочен аспект и термоядрените централи (ако изобщо процесът на термоядрен синтез е възможен в земни условия (защото има учени, които твърдят, че за целта са необходими гравитационни сили като на Слънцето), в далечно бъдеще. 

И не виждам как в близките 30-40 години основен източник на енергия няма да бъдат въглищата и природният газ, освен в някои страни със специфични условия (напр. Норвегия с огромното количество води и релеф, подходящ за водни централи). 

Ace Ferrengo Ce...

Д-р Фило Фарнсуорт - термоядрен синтез. 

mamut

 пълна подкрепа , абсолютно вярно

Памфуций
снимка на Памфуций

Браво на братята корейци!

И цената $4,45 млрд. за 1 000 МВт е божеска

Не зная как си изчислил тая цена. Централата е с нетна мощност 5,380 MВт. (4 реактора по 1400). 

 

Туткалчев, "Ал-Джазира" е дала единствено недостатъци и то без възраженията на строители и инвеститетири. Разбираемо е, тя е държавна собственсот на Катар, който силно възразява срещу центтралата. В материала, който аз съм посочил някои от обвиненията са коментирани, напр. тоза за т.нар.  core catcher. 

Sine_metu

Не знаеш... Теорема на Ферма.

24,4 / 5,6

Съпоставките са по номинал. Иначе ти ще вземеш нетна, друг теоретична максимална, не ми се рови за тия блокове, но обикновено е 115%, трети разполагаема, това е с отчитане на престоите, четвърти ще се присети за коефициент на натоварване, тоже използваемост и ще си садят на корена ряпа до второ произшествие

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Съгласен съм, Памфуцие, но авторитетът, цитиран в двата материала, е един и същ.

 

И, да ти кажа, съм удивен, че свръхбогата държава като ОАЕ е икономисвала от сигурност на атомната си централа, особено в район като Арабския полуостров. 

А и корейците яко са икономисвали, за да се вместят в 20-те млрд. долара, каквото е било предложението на властите в ОАЕ. Щото конкурс за построяването на "Бараках" не е имало. Корпорацията KEPCO просто е била избрана и Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) й е задала въпроса: ще ни построите ли 4 ваши блока за 20 млрд. долара. 

KEPCO е казала: "Ама иска ли питане?" 

Такива ми ти работи.

fractal
снимка на fractal

Еклесиаст

Който придобива знания придобива мъка

Има една пиктограма от Южна Америка казва се слънце на земята което според мен са ядрените централи 

 

Sine_metu

Съб., 01/08/2020 - 17:05 (нов)

Туткалчев

Нашите два реактора до 2009 г. струваха 3.997 млрд. евро общо, но благодарение усилията на Бай Х.й сега ще струват едни съвсем други пари. 

 

Не е само бай онуй. Започнаха червените, байото над-у-у-у

 

И аз правя същата грешка. Ей по-горе пиша „30 години разруха“. Замислих се - не е така. В тия 30 има поне 4 периода, като 2 не бяха на разруха. Хем го знам, хем карам по инерция, инстинктивна реакция на гнусната пропаганда „45 години мрак и ужас - 30 години цветя и рози“

Хората обаче попрогледнаха и вече не вярват на методи-андреевски келбечевщини. Значи вече трябва по-прецизно. Това като размисъл, далеч съм от мисълта да те упреквам. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Sine_metu

Започнаха червените, байото над-у-у-у

 

Червените имат много грехове, но поне за периода от подписването на договора с "Росатом" като производител на реакторите и RWE като стратегически инвеститор (това, струва ми се, стана през 2008 г.) не мисля, че имат такива. Проектът беше безупречен и уникално евтин. 

Ако имаш предвид сценката с Орешарски и тримата американски сенатори начело с Джон МакКейн, то червените бяха тотално аут от играта. 

======

Инак за това, че през 30-годишния период имаше различни подпериоди, си прав. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш