Медия без
политическа реклама

Започна най-дългата жп стачка в Германия

24 Яну. 2024
Стачката на "Дойче бан" ще трае 7 дни.
EPA/BGNES
Стачката на "Дойче бан" ще трае 7 дни.

Машинистите от железопътния транспорт в Германия започнаха снощи по призив на синдиката Ге Де Ел (GDL) най-дългата си досега стачка в своя отдавнашен спор за заплатите с националния жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn), предаде ДПА. Това съобщи БТА. 

Стачката започна в 18:00 ч. снощи (17:00 ч. по Гринуич) в товарния транспорт, а рано тази сутрин стачните действия обхванаха и пътническия транспорт.

Протестните действия трябва да продължат до 18:00 ч. следващия понеделник, 29 януари. През следващите няколко дни пътуващите в Германия ще се сблъскат със значителни ограничения при превозите на дълги разстояния и регионалния жп транспорт.

Искането на синдикатите е за намалена работна седмица от 38 на 35 часа, при запазване на сегашните нива на заплати. По предварителни оценки, стачката ще струва на транспортния сектор 30 милиона евро на ден. Възможно е загубите да са още по-големи, ако се стигне до спиране на работата на заводи заради нарушено снабдяване.

Както и при предишните стачки, "Дойче бан" изготви разписание със значително намалени услуги. Пътуващите могат да разберат кои влакове ще се движат чрез уебсайта на германския жп оператор или неговото мобилно приложение.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дойче бан, стачка

Още по темата