Медия без
политическа реклама

Запис показа как Тръмп се хвали със секретни документи на Пентагона

Бившият президент обаче увеличава преднината си като предпочитан кандидат за държавен глава

27 Юни 2023Обновена
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

На аудиозапис от 2021 г., публикуван от Си Ен Ен, се чува как бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обсъжда съхраняването на секретни документи, които не е разсекретил. Разговорът добавя нови подробности към обвинението на специален прокурор Джак Смит срещу Тръмп за неправомерно боравене с класифицирана информация. 

Аудиозаписът е направен по време на интервю през юли 2021 г., което Тръмп дава в курорта си в Бедминстър на журналисти, които по това време работят върху мемоарите на бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус. От записа става ясно още, че Тръмп показва на присъстващите и секретен документ на Пентагона, свързан с планове за нападение върху Иран. Тръмп няма право да съхранява секретни документи, при положение, че вече не е президент.  "Ето това са документите", се чува да казва Тръмп. "Това е изготвено от военните и ми беше дадено", продължава той, преди да отбележи, че документът остава класифициран. "Като президент можех да го разсекретя", казва той. "Сега не мога, но това все още е тайна", добавяТръмп.

На записа се чува още как бившият президент и негови асистенти се шегуват с бившия държавен секретар на САЩ и основен опонент  на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън. Тогава избухна скандал, че Клинтън е използвала личен мейл адрес, за да разпраща класифицирана информация. "Хилари би разпечатала това, нали знаеш. Нейните лични имейли", кавза служител на Тръмп. "Не, тя ще го изпрати на Антъни Уайнър", отговаря  Тръмп, визирайки бившия конгресмен от Демократическата партия. Следва смях в стаята.

Доналд Тръмп се призна за невинен по-рано този месец по 37 обвинения, свързани с предполагаемата злоупотреба с секретни документи, съхранявани в курорта му Мар-а-Лаго в Палм Бийч, щата Флорида.

ПРЕДНИНА

След федералните обвинения към Доналд Тръмп преди десетина дни, последно проучване показва, че той увеличава  преднината си като  предпочитан кандидат  за президентския пост сред републиканците с 5 пункта спрямо април, пише БНР.

6 от 10 републиканци смятат, че обвиненията и разследванията, пред които е изправен Тръмп, са политически мотивирани.

Според анкета  на NBC News 51%  от избирателите на първичните избори на  Републиканската партия  заявяват, че Доналд Тръмп би бил техният първи избор за номинацията през 2024 г. След него със спад от 9 пункта от месец април е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който в момента има  22 процента от  подкрепата на гласоподавателите. Едва 7% от анкетираните казват, че биха избрали бившия вицепрезидент Майк Пенс, а само 5% биха гласували за бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи. Всички останали кандидати имат под 4 на сто.

Относно лидерството в  Републиканската партия 49% от участниците в проучването  са на мнение, че Доналд Тръмп трябва да остане начело на партията, но 21% смятат, че партията се нуждае от нов водач с  "по-добро лично поведение".

 

Последвайте ни и в google news бутон