Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВВС на Финландия премахна свастиката от логото си след почти век

Смятало се е, че пречупеният кръст носи късмет

02 Юли 2020
Министерство на отбраната на Финландия
Старото лого

Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си, без да съобщава за това, предаде БГНЕС. Военновъздушните сили използват символа от 1918 година, но сега страната е променила идентификационния номер на генералния щаб и логото на своето командване.

Докато новото лого е златен орел и кръг с крила, старото лого имаше свастика - символ, дълбоко свързан с нацистка Германия.

Военновъздушните сили не използват свастиката на своите самолети след Втората световна война, но въпреки това символът остава на емблеми на определени подразделения, знамена и униформи, съобщи говорител на военновъздушните сили. Той добави, че логото на командването на военновъздушните сили и това на службата към тях са изработени през януари 2017 година и включват златен орел и кръг на крилете, като свастиката е премахната.

Свастиката влиза във военновъздушните сили на Финландия чрез шведския благородник граф Ерик фон Розен. Той подарил самолет на военновъздушните сили на Финландия през 1918 г. със синя свастика върху него, смятайки, че тя е символ на късмет.

Следващите самолети на финландските военновъздушни сили продължават да използват символа, който в крайна сметка се свързва с антисемитизма, след като Хитлер го приема за символ на нацистката партия.

През 1918 г. Розен не е имал нацистки асоциации, но в крайна сметка е създал връзка с нацистка Германия чрез зет си, който е личен приятел на Хитлер.

Теиво Теивайнен, академик от Хелзинки е първият, който е забелязал промяната. Той смята, че тя е направена, тъй като свастиката потенциално може да се използва срещу финландската армия и да повлияе на отношението на младите хора към военните. Академикът добавя, че съседната на Финландия Русия също може да тълкува символа като знак, че Финландия е враг.

Логото на академията за военновъздушни сили на Финландия обаче продължава да съдържа символа на свастиката, отбелязва "Дойче веле".

Ключови думи:

Финландия, лого, свастика

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?