Quantcast

Медия без
политическа реклама

Въпрос към Орбан в парламента: Ти руски агент ли си?

Унгарският премиер хареса китайския план за мир в Украйна

28 Февр. 2023
Телекс
Речта на Виктор Орбан в парламента наподобяваше риториката на българския президент Румен Радев за войната в Украйна

Бившият унгарски премиер Ференц Дюрчан (2004-2009 г.) отправи в парламента въпрос към сегашния премиер Виктор Орбан дали е руски агент, предаде унгарското издание Телекс. Повод стана речта на Орбан, с която откри пролетната сесия на парламента. В нея премиерът изрази подкрепа за китайския план за мир в Украйна, в който няма нито дума за изтегляне на руските вийски от окупираните украински територии.

“Ние също така смятаме китайския мирен план за важен и го подкрепяме", заяви Орбан, след като се зарече Унгария да не предоставя оръжия на Украйна, за да не се забърка във войната. По този въпрос той се разминава с общата политика на ЕС за военна подкрепа на жертвата на агресията, но се доближава до риториката на българския президент Румен Радев, който също се противопоставя на предоставянето на оръжия на Украйна, под предлог че трябва да се говори за мир.

Официални представители на САЩ и ЕС отхвърлиха китайското предложение като опит да замаскира проруската позиция на Пекин. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че Пекин "не предизвиква много доверие, защото не осъди нашествието в Украйна".

"Защо правителството (на Орбан) се нарежда до убиеца Путин? Възможно ли е унгарският премиер да е агент на Русия?", запита гневно Дюрчан по време на парламентарните дебати след речта на Орбан.

Планът на Пекин от 12 точки, който бе огласен миналия петък в деня на първата годишнина от началото на войната, включва критика на едностранните (западните) санкции, призиви за възобновяване на мирните преговори и намаляване на стратегическите рискове, свързани с ядрените оръжия, както и искане за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни, без да се отправя конкретно искане към Русия да изтегли войските си.

Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски приветства предпазливо усилията на Пекин за прекратяване на войната, което изглежда като опит да се запази отворен диалогът с Китай и да се предотврати предоставянето на оръжия от Пекин на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че планът "заслужава внимание" на пресконференция в понеделник, като добави, че подробностите трябва да бъдат "предмет на задълбочен анализ".

Руско-украинската криза не бива да излиза извън контрол, а диалогът и преговорите са единствените възможни начини да се реши военният конфликт. Това се казва в документ, разпространен тази сутрин от министерството на външните работи на Китай, предаде БТА.

Още по темата