Медия без
политическа реклама

Китай предложи план в 12 точки за спиране на войната

САЩ предупредиха Пекин със "сериозни последици", ако нарушава санкциите срещу Русия

24 Февр. 2023
Китайското външно министерство публикува документа навръх първата годишнина от началото на войната в Украйна.
ЕПА/БГНЕС
Китайското външно министерство публикува документа навръх първата годишнина от началото на войната в Украйна.

Руско-украинската криза не бива да излиза извън контрол, а диалогът и преговорите са единствените възможни начини да се реши военният конфликт. Това се казва в документ, разпространен тази сутрин от министерството на външните работи на Китай, предаде БТА.

Планът в 12 точки предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно. Предложенията на Пекин доразвиват отдавна поддържани от китайската комунистическа партия позиции, включително необходимостта от "ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни".

"Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове - се казва в документа. - Конфликтът и войната не са от полза за никого. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането ѝ извън контрол."

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо заяви на брифинг в Пекин, че документът с позицията на китайската държава не е предложение за мир, но Европейският съюз ще го проучи. "Ако документът е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС", коментира той.

Украйна нарече документа с позицията "добър знак" и заяви, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си за Украйна.

"Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си", заяви на същата пресконференция украинският шарже д'афер Жана Лешчинска.

 

ГЛАС ОТ ВАШИНГТОН

Същевременно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Китай, че ще има  "сериозни последици", ако нарушава санкциите срещу Русия, отбелязва изданието The Hill, което отразява работата на Конгреса на САЩ, президентството и изпълнителната власт.

По време на срещата на Г-20 в Индия Йелън заяви, че предоставянето на материална подкрепа или каквато и да е друга помощ на Русия, несъобразена със санкциите, е много обезпокоителна и САЩ ще продължат "да разясняват на китайското правителство, компаниите и банките какви са правилата по отношение на санкциите и сериозните последствия, пред които ще се изправят при нарушаването им".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

война, Китай, Русия, Украйна, САЩ

Още по темата