Медия без
политическа реклама

Всички жени и деца са евакуирани от "Азовстал"

07 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Протестиращ в украинския град Лвов призовава за извеждане на цивилните, след като вчера за пореден път хуманитарният коридор бе обстрелван от руски войски.

Всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук в своя канал в Telegram. "Тази част от мариуполската хуманитарна операция е завършена", заяви тя, без да даде повече подробности.

Около 200 цивилни бяха останали блокирани в завода по-рано тази седмица, който е подложен на непрекъснат руски обстрел и е последната крепост на украинците в Мариупол, припомня Би Би Си. Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се "изкарат хората от тези адски пейзажи". Той обяви, че през последната седмица ООН и Червеният кръст са успели да евакуират около 500 цивилни от района.

По-рано през деня сепаратистките сили в Донецк заявиха, че и те са евакуирали петдесет души от "Азовстал".

Заводът е последен бастион на украинските защитници на Мариупол. Смята се, че поне 2000 военни остават в завода.

Руските окупатори нарушиха договореностите за прекратяване на огъня и провалиха евакуацията на цивилни граждани от комбината "Азовстал". Това съобщи украинската инфрмационна агенция unian. net.

 

Още по темата