Медия без
политическа реклама

Путин издигна генерала, командвал атаката на Азовстал

На всеки 90 метра украинска земя Русия губи по 2000 войници

17 Февр. 2023Обновена
Стопкадър от видео, пуснато от руското военно министерство на 8 август 2022 г., на който се вижда Александър Лапин. Той беше награден от руския президент Владимир Путин като "Герой на Руската федерация".
ЕПА/БГНЕС
Стопкадър от видео, пуснато от руското военно министерство на 8 август 2022 г., на който се вижда Александър Лапин. Той беше награден от руския президент Владимир Путин като "Герой на Руската федерация".

Генерал-лейтенант Андрей Мордвичев официално смени генерал-полковник Александър Лапин като командир на Централния военен окръг, съобщи сайтът rbc.ru, позовавайки се на "Спарк" и Единния държавен регистър на юридическите лица. Информацията бе потвърдена по-късно от ТАСС. 

За 47-годишния Мордвичев се твърди, че е командвал руските войски в Мариупол и е дал заповед за щурмуването на завода Азовстал. За първи път за него се заговори в края на март м.г., когато в Мариупол пристигна ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров. Там двамата се прегръщаха пред камерите, а Кадиров нарече Мордвичев "най-добрият командир". По това време за Мордвичев се твърдеше, че е загинал при артилерийски удар срещу летището в Чернобаевка.

Според открити източници Мордвичев е роден през 1976 г. и е завършил Висшето танково командно училище. През 2018 г.  е първи заместник-командир и началник на щаба на 41-ва общовойскова армия на Централния военен окръг

Генерал Лапин до края на октомври 2022 г. е командващ окръга и руските войски в група "Център" в Украйна. В началото на януари 2023 г., както съобщиха източници на rbc.ru, 59-годишният генерал Лапин е назначен за началник на Главния щаб на Сухопътните войски на Въоръжените сили.

Кадиров многократно критикува действията на Лапин, нарича го "бездарник" и го обвинява в кризата в Лиманското направление.

Всеки 90 метра украинска земя струва на Русия около 2000 военни

Руската армия може да загуби до 2000 войници на всеки 100 ярда (91 метра), превзети в резултат на офанзивата в Източна Украйна. Това съобщава The Times, позовавайки се на данни на разузнаването на НАТО. Изданието не уточнява дали става дума само за загинали или се вземат предвид и ранените. The Times пише, че числата са се появили по време на обсъждането на нови доставки на оръжие за Украйна в сряда.

В сряда и четвъртък министрите на отбраната на НАТО обсъждаха ситуацията по време на съвещание в Брюксел. Новото оръжие трябва да позволи на Киев да отблъсне Русия през следващите три месеца. По време на дискусията министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че руските сухопътни сили сега са „силно разредени и деморализирани“. „Русия продължава да изпраща голямо количество допълнителни ресурси в битка. Повечето хора са зле обучени и зле оборудвани и поради това Русия търпи много загуби“, каза Остин.

Последвайте ни и в google news бутон