Медия без
политическа реклама

Сепаратистите в Донбас планират да конфискуват "Царевна"

Българският кораб вероятно ще бъде "национализиран", както и още няколко други чуждестранни плавателни съда

31 Май 2022Обновена
В пристанището на Мариупол има 6 чужди търговски кораба.
БГНЕС/ЕПА
В пристанището на Мариупол има 6 чужди търговски кораба.

Проруската управа на Донецка област ще конфискува чуждестранните търговски кораби в пристанището на Мариупол и ще основе с тях собствен търговски флот. Това съобщи във вторник лидерът на отцепническия регион Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс".

Сред плавателните съдове, които могат да бъдат национализирани, е и българският търговски кораб "Царевна", информира "Свободна Европа", като се позова на ТАСС. "Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

Според Пушилин решението за преминаване на тези плавателни съдове от украинска в "донецка" собственост вече е взето и предстои те да бъдат преименувани. Той не даде правно основание за т.нар. национализация на чуждата собственост. Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от Радио Свобода, каза, че страните, в които са регистрирани корабособствениците, "не са взели мерки" за изтеглянето на съдовете от пристанището. От изявлението му не става ясно какви мерки е трябвало да бъдат взети в условията на военни действия и дали руските власти са се свързали с корабособствениците.

Освен българския "Царевна" в пристанището се намират още кораби, регистрирани в Доминиканската република, Турция, Либерия, Панама и Ямайка. 

Пушилин заяви също, че търговското пристанище в Мариупол е възобновило работата си. Миналата седмица руските военни съобщиха, че портът е разминиран и безопасното плаване вече може да се възстанови. В канала си в "Телеграм" Пушилин добавя, че 2500 тона горещо валцувана стомана са отплавали с кораб към руския град Ростов на Дон, без да уточни произхода и собствеността на метала и дали той е бил взет от стоманодобивния комбинат "Азовстал", който беше превзет преди десетина дни.

Миналата седмица руските военни съобщиха, че в Мариупол има и шест чуждестранни търговски кораба, които не напускат порта дори и след разминирането му. Те призоваха те да бъдат изтеглени от властите на държавите, където са собствениците им. Сред тях е и българският "Царевна". Неговите собственици съобщиха, че са в търсене на екипаж, който да може да изведе кораба в открито море и да го върне във Варна.

Мариупол е най-голямото пристанище на Азовско море и единственото, където могат да се обработват всички видове товари, включително и през зимата. Русия успя да превземе града по-рано този месец. В пристанището все още се намират още 5 чужди търговски кораба "Азбург" (Доминиканска република), "Смарта" (Либерия), "Блу стар" (Панама), "Азов конкорд" (Турция) и "Лейди Аугуста" (Ямайка).

Междувременно роднини на пленените над 2400 украински военни, защитавали "Азовстал", съобщиха, че нямат никаква информация за това къде са държани и каква е съдбата на техните близки. Според Русия те се намират в бивши затворнически колонни в Донбас. Червеният кръст осъществи контакт с войниците.

Днес стана ясно, че в Азовстал са открити още украински войници, които са се отказали да се предадат. Преди седмица бяха открити тримата такива войници. 

Миналата седмица лидерите на Франция и на Германия Еманюел Макрон и Олаф Шолц настояха в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин за тяхната размяна с руски военнопленници. Според говорител на германското правителство тогава Путин е уверил, че отношението към пленниците отговаря на международните стандарти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата