Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски обстрел е провалил евакуацията на хора от "Азовстал"

Днес трябваше да се проведе третата операция под егидата на ООН по извеждане на криещи се в бункерите

06 Май 2022Обновена
EPA/BGNES
Украинска активистка участва в демонстрация в центъра на Киев, с която се цели да се привлече вниманието на световната общност над съдбата на бежанците от Мариупол

"Руските окупатори нарушиха договореностите за прекратяване на огъня и провалиха евакуацията на цивилни граждани от комбината "Азовстал". Това съобщи украинската инфрмационна агенция unian.net. Била е открита стрелба по превовозно средство, което е трябва да отведе хора, укриващи се на територията на завода. Има загинал човек, а шестима са били ранени.

По-рано сутринта ООН обяви, че днес по обяд ще се проведе трета операция за изтеглянето на цивилни от "Азовстал". Но боевете за контрол над стоманодобивния комплекс продължават. Предполага се, че още около 200 цивилни се крият в бункери на територията на предприятието гигант. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се "изкарат хората от тези адски пейзажи". Той обяви, че през последната седмица ООН и Червеният кръст са успели да евакуират около 500 цивилни от района. В традиционното си нощно обръщение към украинския народ президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди:

"Днес продължи евакуацията на цивилни от Мариупол с помощта на ООН и Международния комитет на Червения кръст. Руските войски продължават да щурмуват и бомбардират завода "Азовстал", въпреки че там има цивилни, жени и деца".

Антониу Гутериш каза, че днес в Мариупол ще пристигне мисия на организацията: "Провежда се трета операция в момента. Политиката ни обаче е да не съобщаваме подробности преди приключването, за да не подкопаем евентуалния успех".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи в социалните мрежи, че това ще се случи около обяд.

Руският президент Владимир Путин заяви, че неговите сили са готови да осигурят безопасно преминаване на цивилните, но бойците трябва да се предадат. Въпреки това останалите украински сили в стоманодобивния завод - бойци от полка "Азов", морски пехотинци, граничари и полиция - твърдят, че руските атаки продължават.

Разпространени бяха кадри, направени с дрон, на които се виждат експлозии в завода, но датата не може да бъде потвърдена. Кремъл отрече, че негови сили са се опитали да щурмуват централата и настоя, че е отворен хуманитарен коридор, като част от тридневното прекратяване на огъня, което започна в четвъртък.

Тежки боеве е имало през последното денонощие в южната и източната част на Украйна, съобщиха както от Москва, така и от Киев.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън са се договорили в телефонен разговор да не признават никоя от завзетите от Русия територии в Украйна. Също по телефона германският президент Щайнмайер е уверил украинския президент Зеленски, че Германия е единна в солидарността си с Украйна. Зеленски е поканил германските президент и канцлер в Киев. По-късно бе съобщено, че външната министърка Аналена Бербок ще посети Киев.

Ключови думи:

Мариупол, Азовстал