Quantcast

Медия без
политическа реклама

Влад Тенев - първият българин в списъка с милиардери на Форбс

08 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС архив

Съоснователят на платформата за търговия с акции "Робин Худ" Влад Тенев стана първият българин, намерил място в глобалната класация на милиардерите, изготвяна от американското икономическо сп. "Форбс". Със своето нетно състояние от $1 млрд. 34-годишният варненец с американски паспорт дели 2674-та позиция в 35-ото издание на ежегодното подреждане на най-богатите хора в света.

"Влад Тенев е изпълнителен директор на търговското приложение Robinhood, което основава през 2013 г. заедно с приятеля си Байджу Бхат. От стартирането си търговският модел без комисиона на Robinhood предизвика революция в брокерската индустрия. През август 2020 г. частни инвеститори оцениха Robinhood на $11,2 млрд. Тенев притежава около 10,5% дял в Robinhood. Тенев, който е син на двама служители в Световната банка, е роден в България и израснал във Вашингтон, Окръг Колумбия", пише във визитката на българина във "Форбс".

Тенев напуска родината още на 4-годишна възраст, когато родителите му заминават да работят в САЩ. Официално се знае, че най-дълго той е живял в щата Вирджиния, като през 2004 г. е приет да учи в университета "Станфорд" в Калифорния. В него той придобива бакалавърска степен по математика, има и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

Основава платформата "Робин Худ" заедно с индийския си съквартирант от "Станфорд" Байджу Бхат. Двамата използват метафорично името на легендарния английски герой, за да опишат какво предлага приложението им, с което искат да променят правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Основната цел е да се даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори.

През последните месеци компанията беше намесена в скандал с акциите на GameStop. Влад Тенев дори бе изслушан в Конгреса на САЩ и имаше съмнения, че срещу платформата му може да започнат съдебни действия, но той успя да се защити аргументирано.

 

НА ВЪРХА

За поредна година най-богатият човек в света е основателят на гиганта в онлайн търговията Amazon - Джеф Безос, със състояние от $192 млрд. Веднага след него се нарежда иноваторът в автомобилостроенето и космическото дело Илон Мъск със $168 млрд., а Топ 3 затваря френският магнат Бернар Арно със $164 млрд. Дългогодишният лидер в класацията - Бил Гейтс, слиза на четвърта позиция със $129 млрд.

Сметките на "Форбс" показват, че общото богатство на милиардерите по света достига до $3 трлн. и състоянието им непрекъснато расте. Най-богатите хора на планетата са и тези, които са останали в най-малка степен засегнати от коронавируса и икономическата криза, заключава списанието.