Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виена стана център на руските шпиони в Европа

Законът благоприятства всякаква разузнавателна дейност, стига тя да не е насочена срещу Австрия

18 Юли 2023
Frontstory.pl
Сградите на руските посолства по света са “окичени” с множество устройства за шпионаж

За разлика от други европейски страни, в Австрия, след руската инвазия в Украйна, руското дипломатическо представителство почти не беше намалено. Заради това Виена се е превърнала в център за руски шпиони, работещи в Европа, пише Financial Times.

В Австрия са разположени няколко големи международни организации, включително Международната агенция за атомна енергия, ОПЕК и различни агенции на ООН. В същото време законите на страната не регулират разузнавателна дейност, която не е насочена срещу австрийското правителство. “Ако, например, Русия шпионира Германия – един от най-близките ни партньори – на австрийска територия, ние не бихме могли да направим нищо по въпроса, защото това не се случва „в ущърб на Австрия“, обяснява Стефани Криспер, австрийски депутат парламент от либералната партия НЕОС.

Според FT, след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., европейските страни са експулсирали повече от 400 руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие. Австрия досега е експулсирала само четирима. В страната остават над 180 акредитирани руски дипломати. Според вестника поне 1/3 от тях използват дипломатическо прикритие за събиране на разузнавателна информация. Освен това много шпиони работят нелегално в страната поради липсата на контрол.

FT отбелязва, че Русия използва Виена и за мащабна операция на електронното разузнаване. Покривите на всяка руска дипломатическа сграда и комплекс в града са покрити с радари, куполи и сенници, които вероятно крият устройства за наблюдение. Някои от тези системи са инсталирани през последните месеци.

Западните разузнавателни служители и дипломати са объркани от ситуацията в Австрия. „Това е като Дивия запад. Смешно е колко много ви се разминава тук. Дори и от наша страна, сигурен съм“, каза западен дипломат пред вестника.

Ситуацията с шпионажа вече остави Австрия извън редица споразумения за споделяне на разузнавателна информация, включително чрез Бернския клуб, неофициална мрежа от европейски разузнавателни агенции.

Тази година трите най-големи опозиционни партии в страната подкрепиха въвеждането на законодателни промени, които да криминализират шпионажа в Австрия срещу чужди власти и структури. Досега обаче правителството на два пъти спира гласуването на този въпрос в парламента с обяснението, че е необходимо повече време за консултации за промяна на закона.

“Виена е идеален център за шпионаж, винаги е била. Ако сте офицер от руското разузнаване и искате да се срещнете с източник в Германия, защо да рискувате да го срещнете там? Каните този човек на ски ваканция в Австрия. Или бал във Виена“, каза Густав Гресел, бивш австрийски офицер, а сега старши политически сътрудник в мозъчния тръст Европейския съвет за международни отношения.

„В момента позицията на Австрия в Европа е срамна, но правителството винаги може да каже, че нито един закон не е нарушен. Ако променят закона, ще трябва да се опитат да го наложат - и въпросът е, че вероятно не могат. Това е още по-срамно“, каза представител на западното разузнаване пред FT.

 През 2022-2023 г. западните страни изгониха над 600 руски дипломати, включително заради подозрения в шпионаж. Германия, Франция и Полша експулсират над 40 дипломати, Естония, Словакия и Словения - над 30. От началото на войната България експулсира 82 руски дипломати.

 

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?