Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управата на Суецкия канал арестува кораба "Евър Гивън"

Египет иска 1 млрд. долара обезщетение заради едноседмичното блокиране на водния път

13 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС
Злополучното засядане на "Евър Гивън" в Суецкия канал, което само по една сметка ще му струва 1 млрд. долара.

Управата на Суецкия канал арестува днес контейнеровоза "Евър Гивън" заради искане да бъдат изплатени щети за близо 1 млрд. долара, причинени от едноседмичното блокиране на канала, съобщи информационният портал Al-Youm Al-Sabia, цитиран от ТАСС. Ръководителят на управата Усама Рабиа казал, че наелата го компания е забавила компенсацията, и затова корабът ще остане на котва в Голямото горчиво езеро, където бе изтеглен след освобождаването му от по-тясното място в южната част на канала.

 

Египетската управа очаква парите от собственика на кораба и фрактовалата го компания, а те могат да си търсят сумата от застрахователя. Изчислено е, че толкова струва седмичното блокиране на канала и операцията по освобождаване на кораба от плитчините, където бе заседнал по диагонал. В четвъртък ще бъде огласено заключението на специалната следствена комисия кой носи вина за инцидента.

По думите на Рабиа главната финансова отговорност трябва да се носи от фрахтовчика, от когото се искат 900 млн. долара (90% от щетата). Сумата била занижена чрез изваждане на всички отстъпки и преференции, предвидени за заседнали кораби.

Тъй като плащането се бави, управата вече била подала иск срещу "Евър Гивън" в Съда по икономическите и стопанските въпроси в Исмаилия. Оттам била издадена заповедта за арест на кораба до издължаването на 900 млн. долара. Екипажът е бил уведомен днес и ще остане на закотвения кораб до приключването на компенсационното дело.

Но с това няма да приключат претенциите, защото щети са претърпели и собствениците на стотици кораби, блокирани в Червено и Средиземно море до отварянето на Суецкия канал, както и компаниите, чиито товари бяха задържани през това време. Никой не знае на каква сума ще възлязат техните претенции, които ще поставят на тежко финансово изпитание и застрахователите. Възможни са многобройни съдебни дела, които да се проточат години.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?