Медия без
политическа реклама

Тръмп: Разпоредих да се забави тестването за коронавирус

В първата си предизборна проява след началото на корона кризата американският президент не можа да напълни залата

21 Юни 2020
Мълчаливото мнозинство е по-силно от когато и да било, обяви Тръмп пред привържениците си.
ЕПА/БГНЕС
Мълчаливото мнозинство е по-силно от когато и да било, обяви Тръмп пред привържениците си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред хиляди свои привърженици в Тълса в събота, че е разпоредил на здравните власти да забавят тестването за коронавирус, защото случаите се увеличават прекалено бързо. На първата си предизборна проява от началото на корона кризата Тръмп определи вируса като "кунг флу", което вероятно отново ще обтегне отношенията с Китай.

"Масовото тестване е нож с две остриета - когато правим такъв мащабен скрининг, откриваме повече хора, повече случаи. Затова казах на моя екип - забавете тестването! Те тестват и тестват", оплака се пред публиката Тръмп. Според него до момента в САЩ са изследвани 25 милиона души. Президентът нагледно описа: "Ето тук един млад мъж - 10-годишен. Той се сополиви. След 15 минути му минава. Но това също е случай".

Анонимен представител на администрацията твърди пред Си Ен Ен, че президентът "очевидно се шегува". Демократите обаче няма да изпуснат шанса да използват този гаф в своята кампания, твърдят хора от екипа на Джо Байдън пред телевизията.

САЩ остават най-силно засегнатата държава от коронавируса - смъртните случаи там са 119 700. В началото на пандемията Тръмп често наричаше COVID-19 "китайския вирус", което доведе до размяна на остри реплики с Пекин. В Тълса той разсмя публиката си с думите, че няма заболяване с повече имена от коронавируса. "Мога да го наричам китайския вирус, кунг флу, какво ли не", обяви той. Според правозащитници поведението на американския президент налива масло в расистки прояви спрямо хората от азиатски произход в страната.

Дългоочакваното завръщане на Тръмп в предизборната кампания се превърна в унижение, след като той не успя да напълни залата за първата си проява в републиканска крепост като Оклахома, коментира "Гардиън". "Императорът остана без тълпа", туитна Дан Пфайфър, бивш съветник на Барак Обама.

Последвайте ни и в google news бутон