Медия без
политическа реклама

Тръмп призна, че е искал да убие Асад

Американският президент отново влезе в противоречие с предишни свои твърдения, че никога не е бил обсъждан такъв атентат

15 Септ. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп обяви, че е бил решен да убие сирийския лидер Башар ал-Асад през 2017 г., но министърът на отбраната Джеймс Матис го спрял. С това признание пред "Фокс нюз" Тръмп отново влезе в противоречие със самия себе си, защото по-рано отричаше да е имал такива намерения.

"Щях да наредя да го отстранят, но Матис не искаше да го направи", заяви Тръмп пред "Фокс нюз" днес. Той добави, че в крайна сметка не съжалявал за това, но използва случая да нападне Матис, когото нарече "силно надценен" и "лош човек". Бившият шеф на Пентагона напусна администрацията на Тръмп миналия януари и не крие критиките си към президента. "За мен той беше ужасен генерал и лош лидер", описа отношението си към бившия си министър Тръмп.

Историята за планираното убийство на Асад бе разказана от известния журналист Боб Удуърд в негова книга за Тръмп от 2018 г. (наскоро бе премиерата на нова книга от него за американския президент). Въпросът възниква след тежка химическа атака над цивилно население през април 2017 г., за която се предполага, че е наредена от сирийското правителство. Тогава САЩ отговориха с ракетен обстрел, но целите бяха военни. След излизането на книгата Тръмп отрече написаното. "Не, никога не е обсъждано, нито ще бъде обсъждано. И не трябваше да го има в книгата. Тя цялата е пълна измислица", увери той през септември 2018 г., напомня "Блумбърг".

Още по темата