Медия без
политическа реклама

Тръмп е с ограничения в общуването

Заседанието по делото за щурма на Капитолия ще е на 28 август

04 Авг. 2023Обновена
Доналд Тръмп
undefined
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп пледира невинен по четирите наказателни обвинения, след като се яви в съда във Вашингтон вчера. Те са свързани с опитите му да отмени последните президентските избори и по-специално - с щурма на Капитопия на 6 януари 2021 г. Бившият президент бе освободен при условия, включващи забрана да общува с хора, за които е известно, че са свидетели по делото, освен чрез адвокат. Съдът насрочи следващото заседание на 28 август. Делото ще се води от съдийката от Федералния съд на окръг Колумбия Таня Чуткън, която по-рано издаде редица присъди на лица, участвали в 6 януари.

По традиция процедурата след обвиненията включваше Тръмп да бъде обявен за задържан, арестуван, след което, като приключи съдебното заседание, да бъде освободен. Именно това се разигра вчера. На 5 април Тръмп също бе обвинен и арестуван за около 40 минути. 

По-късно Тръмп отлетя обратно от Вашингтон за имението си в Ню Джърси. Говорейки пред репортери на националното летище "Рейгън", преди да напусне Вашингтон с личния си самолет, той каза, че делата, заведени срещу него, са "преследване на политически опонент". „Това е много тъжен ден за Америка. Това е преследването на човека, който води с много, много значителни числа в републиканските първични избори и води пред Байдън с много. Така че, ако не можете да го победите, вие го преследвате. Не можем да позволим това да се случи в Америка", добави той.

Ден преди това голямо жури се споразумя за обвинителен акт срещу бившия шеф на Белия дом. Така Тръмп може да бъде подведен под отговорност за: „заговор за измама на Съединените щати“, „заговор за намеса в официални процедури“, „намеса и опит за намеса в официални процедури“ и „заговор срещу права“. Според новото обвинение го грозят над 50 години затвор. В същото време той бе обвинен и за нарушения при съхранението на секретни документи. За всяко от тях може да получи присъда от 10 до 20 години затвор. Освен това и по 34 случая (всеки с присъда до четири години) по делото за фалшифициране на бизнес документи.

Основната линия в подхода на федералната съдийка Таня Чуткан към присъдите за бунтовете в Капитолия, е нейното убеждение, че наказанието на обвиняемите трябва да бъде изтърпяно и това ще има възпиращо действие за всяко поведение, целящо да подкопае бъдещи избори, включително през 2024 г. Това убеждение може да е пречка за всички усилия на Тръмп да отложи процеса по неговия случай, докато избирателите не отидат до урните следващата година, както се опитаха адвокатите му в случая с класифицираните документи.

БГНЕС припомни как преди време Таня Чуткан каза, че „страната наблюдава какви са последствията“ от 6 януари. Нейните присъди за протестиращите от 6 януари се открояват като особено тежки сред окръжните съдилища, според данни на Министерството на правосъдието. Всеки един от трите дузини бунтовници на Капитолия, които тя осъди, получи затвор, дори когато прокурорите не бяха поискали такива присъди 

 

"ЗА МЕН Е ЧЕСТ"

Часове по-рано, "на изпроводяк", тръгвайки от Ню Джърси към столицата, Тръмп атакува властите така: "Отивам във Вашингтон, за да бъда арестуван за оспорване на измамни, откраднати избори. За мен е голяма чест, защото ще бъда арестуван заради вас. По мои данни ме грозят общо 561 години затвор заради провеждания от левите сили лов на вещици“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тръмп

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?