Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп е с криминално обвинение за подкуп

Това ще помогне на кандидат-президента да се представя като невинна жертва, коментират наблюдатели

31 Март 2023Обновена
EPA/BGNES
Тръмп призова преди 10 дни привържениците си да протестират срещу евентуалния му арест

Съдебните заседатели в съда в Ню Йорк гласуваха да повдигнати обвинения в извършване на криминално престъпление на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи "Ню Йорк таймс". Тръмп е заподозрян от прокуратурата в Манхатън в даване на подкуп от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс, за да не разкаже за връзката си с него, а парите незаконно били платени от предизборния му фонд. Даването на парите само по себе си не би било незаконно, но Тръмп и адвокатът му Майкъл Коен оформят плащането като плащане за юридически услуги, а в щат Ню Йорк това се третира като фалшификация на отчетността и се наказва като криминално престъпление. През 2018 г. Майкъл Коен получи 3 години затвор за това, но на Тръмп, който тогава беше президент, не бяха повдигнати обвинения. Очаква се прокурорът на Манхатън Алвин Браг да повдигне официално обвинение на кандидат-президента.

Тръмп беше призован да се яви пред прокурор във вторник, каза днес неговият адвокат пред Франс прес.

„Очакваме обвинителният акт да бъде прочетен във вторник“, съобщи в имейл адвокатката му Сюзaн Нешълис, без да дава повече подробности. Тръмп осъди в изявление „политическото преследване и намеса в президентските избори през 2024 г.“.

Той от 10 дни говори, че може да бъде арестуван и призова за протести в своя защита. Тръмп е първият кандидат-президент на САЩ, на когото са повдигнати криминални обвинения. Това е едно от няколко разследвания срещу него за подкуп на Сторми Даниелс. Тръмп категорично отрича да е имал сексуални отношения с порно звездата. 

В Туитър Даниелс благодари на съдебните заседатели.

Решението за повдигане на обвинение срещу Доналд Тръмп ще добави ракетно гориво в кампанията му за републиканската президентска номинация през 2024 г., пише британският в. "Телеграф". Месеци наред той ще може да обвинява демократите, че използват правната система като оръжие, а снимката от неговия арест може да се превърне в най-ефективния инструмент за набиране на средства, който някога е имал, посочва вестникът.

Обвиненията срещу Тръмп изглежда са единственото нещо, освен противопоставянето срещу президента Джо Байдън, което може да обедини все по-разединената Републиканска партия и за Тръмп ще бъде лесно да се представи като жертва на политическо "преследване", спечелвайки си симпатиите на умерените републиканци, които по принцип не го подкрепят, смята "Телеграф".

Изданието цитира думите на Линдзи Греъм, сенатор републиканец и съюзник на Тръмп, който заяви, че прокурорът в Ню Йорк е направил повече за избирането на президента Тръмп от всеки друг човек. "Господин Браг, вие помогнахте на господин Тръмп по невероятен начин", заяви Греъм.