Медия без
политическа реклама

СЗО е притеснена, че коронавирусът се разпространява твърде бързо

17 Септ. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Ново тревожно съобщение на Световната здравна организация. От там са притеснени, че COVID-19 се разпространява твърде бързо в някои части от Северното полукълбо преди зимния грипен сезон, съобщава bTV. Според данните се наблюдава нарастване на броя на приетите в болница носители на вируса, както и на настанените в интензивни отделения.

Това се отнася особено са Испания, Франция, Черна гора, Украйна и някои райони на Съединените щати.

Друга притеснителна тенденция е, че пада възрастта на болните - в лечебните заведения постъпват все по-често хора на възраст между 15 и 49 години, заразени с коронавирус.

СЗО съветва хората, изложени на висок риск от заразяване, да се ваксинират против грип.

- На фона на мрачната прогноза на СЗО обаче през последното денонощие в Австралия са отчетени най-малко случаи на коронавирус за последните три месеца, което поражда надежди, че ограниченията в някои области на страната ще бъдат облекчени. Новите случаи са 35, а 28 от тях са в щата Виктория - епицентърът на зарата, съобщава "Гардиън". "Това е фантастичен резултат и следствие от упоритата работа на всички", каза премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс пред репортери в Мелбърн.

- От днес Йордания затваря училищата за две седмици, както и местата за поклонение, ресторантите и обществените пазари като част от подновените ограничителни мерки след рекорден скок в случаите на заразени с коронавирус през последните няколко дни. Решението е взето, след като кралството се опита да предотврати разпространението  на заразата, заяви говорителят на правителството Амджад Адаилах.
Здравният министър на страната Саад Джабер заяви, че се надява, че тези мерки ще намалят броя на заразените и ще предотвратят голямо огнище, което би довело до пълна карантина в страната, а това би имало катастрофални последици“, каза Джабер.
Ограниченията в страната бяха премахнати през юни. Два милиона ученици се върнаха в училищата, а международните полети бяха възобновени този месец, но инфекциите скочиха до нов пик от над 200 заразени на ден.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?