Медия без
политическа реклама

Съд анулира $56 млрд. дивиденти на Мъск от Tesla

Това е прекалено голямо възнараждение, постанови съдийка от щата Делауер

31 Яну. 2024
Илон Мъск засега остава без гласуваните от борда на Tesla дивиденти
EPA/BGNES
Илон Мъск засега остава без гласуваните от борда на Tesla дивиденти

Най-богатият човек в света - Илон Мъск, няма да получи дивиденти от $56 млрд. като главен изпълнителен директор на компанията Tesla. Това постанови съдът в щата Делауеър, който призна иска на един от акционерите, твърдящ, че сумата а прекалено голяма.

Според съдебното решение ищецът Ричард Торнета "има право на отмяна" затова се анулира споразумението за компенсация на Мъск за финансовата 2018 г. Съдия Кейтлин Маккормик добави, че сега страните трябва да се консултират и след това да представят съвместно писмо, "в което да се посочат всички въпроси, включително таксите, които трябва да бъдат разгледани, за да се приключи този въпрос на съдебно ниво".

Планираните дивиденти на Мъск за 2018 г. са "най-голямото потенциално възнаграждение, виждано някога на публичните пазари", заявява още Маккормик. 

Милиардерът беше привлечен в съдебния иск заедно със самата компания Tesla и други членове на Борда на директорите. 

"Изключително сме благодарни на съда за задълбоченото и изключително добре обосновано решение, с което той отхвърли абсурдно завишения пакет от възнаграждения на Мъск, определен от борда на Tesla", заяви юристът Грег Варало, който представляваше акционерите.

Цената на акциите на Tesla падна с над 3% в следборсовата търговия на борсите след публикуването на съдебното решение от 200 страници. А Мъск коментира в социалната си мрежа Х ("Туитър") така: "Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Илон Мъск, Tesla