Медия без
политическа реклама

Столтенберг: НАТО се оттегля от Афганистан заедно със САЩ

И България поддържа там контингент от 160 човека, който е в състава на Алианса

09 Окт. 2020
ЕПА БГНЕС архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди днес решението на Алианса да изтегли силите си от Афганистан заедно със САЩ, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето до Коледа, предава БГНЕС.

„Решихме да напуснем Афганистан заедно. Ще координираме оттеглянето“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

В разгара на президентската кампания Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Афганистан до Коледа, по-бързо от споразумението между САЩ и Талибан. „Малък брой смели мъже и жени, които все още служат в Афганистан, трябва да се върнат у дома до Коледа“, написа Тръмп в Туитър снощи.

Администрацията на Тръмп обеща да изтегли всички американски войски от Афганистан най-късно до средата на 2021 г.

"Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент от Афганистан, лично аз не смятам, че България има повече работа там", обяви преди време вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. България има в Афганистан около 160 души, като основното ни участие е по е охраната на летището в южната провинция Кандахар. Освен това има военнослужещи, които обучават местните сили за сигурност, военни разузнавачи и военни медици.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата