Медия без
политическа реклама

В Скопие са уверени: България ще вдигне блокадата през 2022 г.

Кирил Петков се среща с новия македонски премиер в средата на януари

02 Яну. 2022
Владо Бучковски
Владо Бучковски

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски. Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

"Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари", каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", допълни Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик. Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски заяви, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. "Обществото ни знае, че от доста време тази комисия комисията не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за Цар Самуил", поясни още той.

Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна". 

В интервю за скопската телевизия „Алфа“ председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предупреди, че в Северна Македония няма политик, който би приел резолюцията на българския парламент да бъде част от преговорната рамка или част от преговорите между двете страни. Мицковски подчерта, че лично той не смята да преговаря със София, когато ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт, ако декларацията на българския парламент стане част от преговорната рамка

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата