Quantcast

Медия без
политическа реклама

Швеция и Финландия ще се присъединят към НАТО

Приемането им може да стане още през лятото

11 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Финландия и Швеция имат готовност да се присъединят като пълноправни членки на НАТО още през лятото, по информация на британския в. "Таймс".

Изданието цитира официални източници от САЩ, според които външните министри на страните - членки на НАТО са обсъждали усилено приемането на двете скандинавски държави по време на срещата си през миналата седмица.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединяване към НАТО през юни, а веднага след това същото да стори и Швеция. Населението на двете държави вече гледа преобладаващо положително на подобно членство.

Преценката е, че този ход доказва стратегическата грешка, която е допуснала Русия с решението си да започне войната в Украйна. От своя страна Москва не гледа с добро око на намерението на Финландия и Швеция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече предупреди, че ако двете страни се присъединят към НАТО, то Русия "ще трябва да балансира ситуацията" със свои собствени мерки.

"Неведнъж сме казвали, че алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация, и по-нататъшното му разширяване няма да донесе стабилност на европейския континент", коментира още Песков.

Ключови думи:

НАТО, Финландия, Швеция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?