Медия без
политическа реклама

САЩ поискаха бързо да решим споровете с РС Македония

Българският посланик се върна в Скопие

31 Яну. 2023Обновена
Прессекретариат на президента

Държавният департамент на САЩ призова "България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове". Позицията на САЩ е публикувана в македонската секция на "Гласът на Америка".

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

България изтегли посланика си миналата седмица след нападението срещу секретаря на българския клуб "Борис Трети" в Охрид с твърдението, че има "сериозна ситуация по отношение на правата на българите в Северна Македония". Тогава министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че оттеглянето на българския посланик е неоснователен, необоснован и безпринципен ход.

ПОСЛАНИКЪТ СЕ ВЪРНА

Като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за дезескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 

От ведомството информират, че посланик Ангелов е бил част от официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г. , посети Скопие. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата