Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руските служби шпионират с антени върху посолствата си в Европа

Най-много устройства има в Брюксел - 17. В София са над 10, твърди международно журналистическо разследване

18 Апр. 2023
Pixabay

Руските спецслужби са установили в различни страни в Европа система за проследяване с помощта на антените на посолствата, а експулсираните руски дипломати са ги обслужвали. Най-много антени са поставени върху сградите на посолството на Русия в Брюксел - 17. На покривите на дипломатическите мисии в Мадрид, Белград, Лисабон, София и Никозия са над 10. Общо в 39 сгради на руски посолства из Европа има поне 182 антени.

Това се твърди в първата част на разследването ESPIOMATS, проведено от Център "Досие" заедно с Delfi (Естония), De Tijd (Белгия), Expressen (Швеция), Frontstory (Полша), ICJK (Словакия), LRT (Литва), VSquare (Централна Европа).

"На пръв поглед това прилича на оборудване за постовете за техническо разузнаване, които се използват за прихващане на електромагнитно излъчване - например на радиопреговори между местните спецслужби, мобилни разговори и др. Руснаците използват подобно оборудване по цял свят", коментира бившият шеф на полската Служба за военно контраразузнаване ген. Пьотр Пител пред полското издание  Frontstory.

Много от над 400 експулсирани руски дипломати имат образование в областта на радиовръзката и компютърната техника. Например поне петима от експулсираните от Белгия дипломати имат инженерно образование в областта на компютърната техника и са преминали служба в подразделенията на руското разузнаване.

Напусналите през 2022 г. Швеция дипломати също имат нужните знания. Дипломатът Виталий Станевка даже се оказа с адресна регистрация в щаб-квартирата на ГРУ. Павел Маврин е завършил Московския институт за електроника и математика. Михаил Дубровский е регистриран на адрес на военна част на разузнаването, а родителите му са работели в компании, свързани с "Роскосмос". Неговият брат е завършил Института за криптография на комуникациите и информатика към ФСС. Дмитрий Волков е завършил Московския технически университет за комуникации и информатика.

Изгоненият от Естония през март 2022 г. аташе Никита Петров е изучавал системите за връзки и комукации в Рязанското военно училище, а баща му е служил във военните части на ГРУ.

"Ние знаем, че подобни операции не са нещо ново. Те се провеждат от времената на Студената война. И в Брюксел, където са разположени много европейски институти. Не можем да бъдем наивни - това се случва и днес", коментира белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Квикенборн пред друг автор на разследването - изданието De Tijd. Той отбелязва и огромното количество оборудване по покривите на руските посолства и свързва това с факта, че щабквартирите на НАТО и на ЕС се намират именно в Брюксел.

Specialized equipment for signals intelligence (SIGINT) has been mounted on the roof of the Russian diplomats' building in Warsaw. From Warsaw to Budapest, S...

Разследващите твърдят, че руските посолства следят не само за спецслужбите и политиците от различни страни, но и за протестните акции срещу политиката на Кремъл. "Когато наблизо има протест, руснаците могат да проследяват телефонния трафик и да събират данни и идентификатори, наример номерата на  IMEI на мобилните телефони", обяснява пред Frontstory бивш сътрудник на унгарското контраразузнаване. Той твърди, че поне в Унгария руснаците масово използват тази технология. Те сверяват електронните комуникации с камерите за видеонаблюдение на посолствата и събират информация за местните критици на Кремъл и украинските групи. Според експерта е практически невъзможно да се противодейства на подобно подслушване. "На практика вие нищо не можете да направите, защото руските посолства са руска територия.Максимумът е да си изключите телефона или да го оставите вкъщи, ако видите, че покривът на посолството прилича на Байконур", казва той.

Един от експертите обяснява пред разследващите, че оборудването за радиоелектронно разузнаване в руските посолства влиза в сферата на отговорност на Федералната служба за сигурност. Нейни служители се грижат за оборудването, дори ако конкретната задача, която се изпълнява да е в интересите на разузнаването.

Подслушвателното оборудване може да се разполага не само върху дипломатически сгради, но и в частни квартири, в незабележими микробуси, коли и даже в раниците на агенти. Съвременните технологии позволяват да се събира информация незабележимо, а антените не са единственият способ да се подслушва телефон или да се пращат шифровани данни. Но посолствата имат много преимущества - официално е забранено да се прихващат сигнали за комуникация от дипломатическа територия, а и за шпионски операции територията на дипломатическо представителство е далеч по-безопасна, отколкото чужда страна. Затова и те остават важни бази за радиоразузнаване, комуникации и обща дейност на разузнавателните служби.

 

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?